keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Terassin uusi valoisampi ilme


Muutamien elementtien vaihtaminen kevensi terassin ilmettä huomattavasti, eikä budjettikaan ollut päätä huimaava. Pyrimme hankkimaan aikaa kestäviä huonekaluja myös sisätiloissa ja monet niistä on palvelleetkin parikymmentä vuotta, osa vieläkin kauemmin (kodin keväinen sisustusjuttu löytyy täältä). Myös terassilla on ollut lähes pysähtynyt tunnelma jo lähes kaksikymmentä vuotta eli koko sen ajan jonka olemme täällä asuneet. Möhkälemäiset ruskeista mustiksi maalatut nojatuolit olivat paraatipaikalla ja saivat tilan tuntumaan jotenkin raskaan oloiselta. Sisalmatto, joka sinänsä on kiva, eivätkä valkoiset istuintyynyt helpottaneet tilannetta. Kun sain päähäni, että haluan muutoksen, se ajatus ei lähtenyt sitten kirveelläkään pois. Mies valitti, että noin hyviä ja ergonomisia tuoleja ei löydetä mistään - onko pakko? No on.

Tuolien hankinta oli pitkä prosessi. Käytiin koeistumassa useita malleja sen jälkeen, kun ensin oli löytynyt malli netistä, joka miellytti silmää muuten. Nämä korkeaselkänojaiset rottinkituolit löytyivät lopulta Bauhausista. Jätettiin pois laskuista kaikki liian kalliit (jotka eivät välttämättä ole yhtään parempia istua) versiot, koska haluttiin tehdä kustannustehokas muutos. Silti en ollut valmis tinkimään yhtään niiden ulkonäöstä, halusin rottingin väriä. Sillä ei lopulta ollut merkitystä olivatko ne aitoa vai polya, koska ne ovat aina sateelta suojassa. Halusin uutta ilmettä, kepeyttä ja raikkautta. Tuolit maksoivat 119 e kpl.
Tuolien välissä oleva rottinkipöytä oli hankittuna jo aiemmin ja sen oli tarkoitus matkata mökille, mutta se ei sitten päässyt rantamaisemiin vaan tänne kotiterassille. Se löytyi kierrätyskeskuksesta 15 e hintaan. Pöytä on mielestäni ihana, reilun kokoinen ja sellainen perinteinen rottinkipöytä, joita ei juuri enää löydy. Se oli vähän harmahtavaksi haalistunut tai likaantunut, mutta mies pesi sen painepesurilla ja nyt se on kuin uusi.
Terassin ruokapöytä oli myös hankittu yhtä aikaa talon valmistumisen kanssa ja petsattu muutama vuosi sitten mustaksi. Tuolit olivat raskaat möhkäleet, vaikeat liikuttaa ja ulkonäkö alkoi ärsyttämään päivä päivältä enemmän. Se projekti pyörähti käyntiin niin, että löysin sateenkestävät polyrottinkituolit Jyskistä, joihin mies ihastui niin että päätti rakentaa uuden jykevän pöydän. Päädyttiin painekyllästettyyn tukevaan puutavaraan, joka käsitellään rautaoksidilla kauden loputtua, mikä harmaannuttaa pinnan. Tuolit maksoivat 160 e / 4 kpl. Päädyttiin hankkimaan vain neljä helpottamaan talvisäilytystä, koska meillä on muita tuoleja, joita voi tarvittaessa ottaa käyttöön. Pöydän hinnaksi tuli noin 100 e.
Myin rottinkituolit ja ruokaryhmän kokonaisuudessaan Tori.fi:ssä ja niistä tuli 150 e, joten uudistuksen kustannus oli 360 e.  Näitä on hauska ja mielenkiintoinen laskeskella, sillä pyrin usein tekemään löytöjä ja tulee hyvä fiilis siitä, kun saa muutoksen edullisesti aikaiseksi.
Entiset rottinkituolit

Entinen ruokaryhmä


Kunhan saadaan taas siitepölyt pestyä, täällä istun. Täällä luen. Täällä kahvittelen. Niin tykkään tästä valoisammasta ilmeestä.
Eikö vaan ollutkin iso muutos!

Maarit12 kommenttia:

 1. Ihanan keveä ja viihtyisä lopputulos.

  Aurinkoa viikkoosi!
  - Seijahannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö että se lisäsi myös viihtyisyyttä niin että olen myös enemmän siellä. Alettiin myös ruokailemaan siellä, joten kannatti tehdä!

   Ihanaa kesää sinulle Seijahannele!

   Poista
 2. Ihana raikas muutos, tästä hyvin näkee miten ilmeen saa muutettua pienellä rahallakin. Kevyet kalusteet saa tilan näyttämään aivan eriltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varsinainen nuukailija tietyissä asioissa, saan iloa siitä kun onnistun edullisesti :)
   En ole todellakaan valmis maksamaan maltaita saadakseni tietyn tyylin, kun tiedän että se onnistuu mielikuvituksella, pienellä panostuksella (tosin mieheltä meni kyllä muutama tunti pöydän kanssa) ja etsimisellä. Ja olen valmis tekemään kompromisseja...

   Poista
 3. No kyllä! Ihan mielettömän upea ja kuvista kyllä huomaa, mitä tarkoitit. Ihanat nuo uudet tuolit <3. Meillä muutenkin rottinkin homehtuu jopa lasiterassilla, jossa eivät koskaan kastu. Ihme juttu, joka olisi joskus kiva selvittää. Tuolla kyllä kelpaa istua ja kahvitella ja kaikkea <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko tila muuttui ihan uudeksi! Onpa outoa tuo homehtuminen, meillä ei ole tapahtunut yhtään mitään, vaikka nuo mustat oli niin kauan. Tuli mieleen ainakin lattia eli pohja, meillä on pilareiden päällä, eli tila tuulettuu, vaikka siellä on jonkinmoinen tuulensuoja lattialautojen alla.

   Ihania kesäpäiviä! <3

   Poista
 4. On kyllä viihtyisän ja seesteisen näköinen kokonaisuus! Aurinkoista viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti - tämä on ihan eri maailmasta kuin entinen; miten voikaan vaikuttaa myös viihtyvyyteen niin paljon!
   Ihania kesäpäiviä <3

   Poista
 5. Ihana kesä terassi, nyt paljon kevyempi ja ilmavampi, vaikka vanhatkin tuolit näyttävät sieviltä.
  Tiedän kyllä tunteen, kun jotain päättää muuttaa, niin sitten vain täytyy!!

  Ihania kesäpäiviä sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu että meillä naisilla on enemmän tätä 'täytyy'-fiilistä, hih.

   Suloista kesää sinne pohjoiseen Sari <3

   Poista
 6. The change of your terrace is wonderful, dear Maarit, I really like the new bright look. It makes it even more fun to sit there and read.
  Best regards
  Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You said it, I enjoy much more sitting and eating there now. Quite a small change but big difference.
   I wish you a wonderful weekend dear Sigrid,
   Maarit

   Poista