sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

8 x helppo ja herkullinen kasvislisuke kesäruoille

Lisukkeet ovat yhtä tärkeitä ellei tärkeämpiä kuin itse ruoka. Voisin itse syödä näitä lisukkeita ihan sellaisenaan tapastyyliin. Vasta lisukkeiden kera muotoutuu herkullinen kokonaisuus, kanakin herää henkiin (no ei ihan) ja kala saa sävyjä. Kuten olen monesti tainnut kirjoittaa, pidän siitä että ruoassa on erilaisia makuja, makeutta, hapokkuutta, tulisuutta... On myös paljon helpompi aloittaa ruoan miettimistä, jos kaapissa on edelliseltä päivältä jotain jäljelllä mitä voi yhdistää uusiin aineksiin. Tsatsiki, chilifetatahna, erilaiset tuoreyrttiöljyt esimerkiksi ovat meillä vakiotavaraa ja sopivat monenlaisten pariksi. Tänä kesänä olen tehnyt myös feta-vesimelonisalaattia vaikka kuinka monta kertaa ja siinä totetutuu mitä parhaimmin makean ja suolaisen combo. Kaikkia näitä reseptejä ei nyt ole, mutta monta muuta meillä maistuviksi todettuja.

Meillä myös nuoriso on kova kokkaamaan ja he jaksavat tehdä pitkän kaavan mukaan jopa valmisteluja hifistellen kun me taas tehdään aika nopeasti oikoenkin. Yhtä kaikki - aina on hyvää ja monipuolista pöydässä. Nuoret kallistuvat vege-ruoan puolelle vaikkakin kaikki syövät toisinaan myös lihaa ja kanaa - mikä kyllä helpottaa kokkaamista ainakin täällä mökillä.
Kyselin tänään Instan puolella kiinnostustanne resepteihin ja kyllähän sitä näytti olevan - joten olkaa hyvä, tässä tulee. Keräsin tähän muutamia lisukeohjeita, joita olemme alkukesän aikana kattaneet mökkipöytään.

Indonesialainen perunasalaatti ja som tam -papaijasalaatti olivat grillattujen ribsien lisukkeina ja aasialaisittain maustetun kanan parina. Avocadosalsa oli yksi grillissä valmistetun chipotle-kanan lisukkeista. 
Pimientos de padron eli chilipaprikat on täällä muistin virkistämiseksi ja tuoretta leipää dippaillaan minkä vaan ruoan yhteydessä ihanaan balsamico-oliiviöljyseokseen.

Indonesialainen perunasalaatti


INDONESIALAINEN PERUNASALAATTI -resepti

500 g perunoita

1 vihreä paprika
100 g herneitä
1 ruukku tuoretta korianteria

Kastike:
1 dl kookoskermaa
1-2 vihreää chiliä hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1 tl suolaa

Keitä perunat, jäähdytä, kuori ja kuutioi. Sulata herneet, kuutioi paprika ja lisää ne perunakuutioiden joukkoon.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja kaada kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele indonesialainen perunasalaatti tuoreella korianterilla.

Ohje on Vegeviettelys-blogista ja alkuperäisessä ohjeessa on mukana tofua, mutta tästä se oli jätetty pois.

Som tam papaijasalaatti

SOM TAM PAPAIJASALAATTI -resepti
Sovelsimme tätä reippaasti...

Salaatti:

1 papaija
1 vihreä omena
½ dl maapähkinää
1 valkosipulinkynsi
1 punainen (bullet)chili tai linnunsilmächili
4 rkl papaijakastiketta
2 kevätsipulia

Salaatin kastike:

2 ½ dl tamarinditahnaa
100 g palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
1 tl jauhettua chiliä
puolikkaan limetin mehu

Koristeeksi:

(friteerattua salottisipulia-jätettiin pois)
murskattua, paahdettua maapähkinää

Valmista ensin kastike. Lisää tamarinditahna, palmusokeri, chilijauhe ja kalakastike tehosekoittimeen sekä puolikkaan limen mehu. Jauha tasaiseksi, kiiltäväksi tahnaksi. Säilytä kastike kylmässä.

Kuori vihreä papaija ja omena. Vedä hedelmälihasta pitkiä ohuita lastuja julienne-raudalla. Voit myös leikata papaijan ohuiksi lastuiksi perunankuorimaveitsellä ja suikaloida lastut ohuiksi suikaleiksi. 

Murskaa isossa morttelissa kuorittu valkosipulinkynsi ja chili hienoksi. Sekoita joukkoon 4 rkl papaijakastiketta ja puolikkaan limen mehu, sekoita. Lisää mortteliin papaijasuikaleet. Lisää joukkoon paahdetut maapähkinät, ohueksi leikatut kevätsipulin varret ja omenasuikaleet. Sekoita sormin.

Ohje on Nelosen Farang -resepteistä.

Avocado-limesalsa ja chili-fetatahna


AVOCADO-LIME SALSA -resepti (4:lle)

4 kypsää avocadoa
1-2 limen mehu 
Pilko avocadot kuutioiksi ja sekoita limen mehu joukkoon - aika yksinkertaista! Tämä sopii grilliruokien lisukkeeksi tai tortillejen sisuksiin.


CHILI-FETATAHNA -resepti

1 paketti fetaa
noin puolikas punainen chili (maun mukaan)
loraus öljyä
Sekoita kaikki tasaiseksi massaksi. Saat vaalenpunaisemman, jos pyöräytät tahnan monitoimikoneella.
Sopii leivän päälle tai lisukkeeksi.


Pimientos de padron eli chilipaprikat 

PIMIENTOS DE PADRON -resepti

Nämä espanjalaiset suussasulavat chilipaprikat kuuluvat kesään, syksyyn - kaikkiin kausiin. Meillä nämä ovat kaikkien herkkua! Tämä resepti ovat tässä muistin virkistämiseksi, että muistatte näidenkin olemassaolon. Resepti on ollut blogissa jo aiemmin ja löytyy täältä.


Balsamico-oliiviöljy


BALSAMIcO-OLIIVIÖLJY KASTIKE  -resepti

Sekoita kippoon oliiviöljyä, balsamicoa, ripaus suolaa ja mustapippuria.
Dippaile tuoretta leipää siihen.

Tuoreyrttiöljyä

TUOREYRTTIÖLJY -resepti

Sekoita oliiviöljyn sekaan erilaisia yrttejä. Meillä on tänään niitä mitä kasvilaatikosta löytyi eli salviaa, basilikaa, minttua ja korianteria. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. 
Tämä käy kasvisten päälle tai maustamaan jo valmista kanaa tai kalaa, miksei lihaakin.

Grillatut kesäkurpitsat fetalla ja granaattiomenan siemenillä


GRILLATUT KESÄKURPITSAT FETALLA JA GRANAATTIOMENAN SIEMENILLÄ -resepti

kesäkurpitsa
fetaa
granaattiomenan siemeniä

Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja grillaa nopeasti niihin raidat makua antamaan. Niiden pitää olla suht rapeita. Murskaa feta ja ripottele valmiiden kurpitsojen päälle. Lisää granaattiomenan siemeniä runsaasti päälle. 
Tähän voi laittaa vielä lisäksi öljyn, mihin on sekoitettu sitruunaa, ripaus suolaa ja hunajaa.


Tänään tulee taas toinen nuorisopariskunnista lomailemaan ja olemme pari päivää yhdessä - jälleen siis luvassa hyviä pöperöitä. 

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

Maarit



7 kommenttia:

  1. Kiitos, Maarit! Eniten melkein tykkään lisukkeista minäkin. Tuo viimeinen resepti tuli ihan tilauksesta. Mies kävi kaupassa ja listalla (tekemäni) oli toiveena ostaa granolaa. No, sain granaattiomenan😂😂😂! Nyt on sillekin käyttöä😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, kannattaa lukea ääneen listan aineet,(meillä) se toimii. Olen tehnyt tuota kastikkeella ja ilman, ja se on vielä parempaa inasen makean sitruunakastikkeeen kanssa.
      Kiitos Maiju kommentistasi ja ihanaa loman jatkoa :)

      Poista
  2. Oih miten ihania reseptejä. Meillä tytär söisi välillä pelkästään vaan lisukkeita ja poika taas vaan pääruokia :)Minä rakastan kaikkea kevyttä syötävää kesäkuumalla, mutta kun ilta viilenee alkaa lihaisammatkin ruoat jo maistua.
    Herkullista viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, itse söisin proteiinipitoisia salaatteja tai keittoja, mutta mies liikkuu niin paljon että tarvitsee tuhdimpaa - onneksi kana on riittävän tuhtia :)

      Aurinkoista keskiviikkoa Outi <3

      Poista
  3. Ihania kesäisiä reseptejä. Indonesialainen perunasalaatti ainakin lähtee testiin.

    Olen usein pyöräyttänyt feta-chilitahnaa suoraan paketista, jossa nuo kaikki ainekset ovat valmiina. Ollut hitti picnicillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vaihteeksi kiva tapa laittaa perunoita, kastikekin mukana ja sopii kaikenlaisille grillattaville.
      Tahna on yksi parhaista suolaisista levitteistä/lisukkeista - helppo ja nopea.

      Poista
  4. Hello Maarit, I'm on the way, it all looks so delicious and Som Tam is one of my favorite salads. As always, you put everything in the spotlight and thank you for your great ideas and recipes.
    Have a nice rest of the week. Kisses and hugs
    Sigrid

    VastaaPoista