tiistai 27. heinäkuuta 2021

Kesäkurpitsa-appelsiini -kakku

Kesäkurpitsa-appelsiinikakun mehevän koostumuksen salaisuus on oliiviöljyssä ja kesäkurpitsassa, appelsiinin kuori taas antaa ihanan aromin. 
Monilla rehottaa kesäkurpitsasato eikä aina tiedä mihin niitä käyttäisi. Tässä on nyt yksi herkullinen kakkuohje, jonka uumeniin upotetaan raastettua kesäkurpitsaa. En ole koskaan säveltänyt näin paljon alkuperäistä ohjetta enkä muuttanut aineksia näin paljon, mutta todella hyvä tästä tuli. Kesäkurpitsa näkyy pieninä vihreinä pilkkuina eikä juuri anna makua, mutta mehevyyttä senkin edestä.

Korvasin maidon rasvattomalla laktoosittomalla piimällä ja kesäkurpitsaraasteella eikä siitä tarvitse olla huolissaan jos piimä ei muuten maistu - sitäkään ei huomaa tässä ollenkaan. Jostain syystä mieli teki kokeilla jotain hapanta taikinaan. Taikinaan tulee peräti 3 dl hyvää oliiviöljyä eli tämä on myös oliiviöljykakku, joiden ohjeisiin törmää tuon tuosta. Kakkuun tulee Gran Marnier-likööriä, mutta itse laitoin brandyä. Olen tehnyt kakkua myös ilman niitä ja silloin mausta mielestäni puuttuu 'se jokin', syvyys, mutta toki voi sen sijaan lorauttaa hiukan enemmän vaikkapa appelsiinimehua.

Kakun tekeminen on superhelppoa, sillä kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään. Sen kuuluu olla melko kostea sisältä, sillä silloin se on mehevä. Kokeile kakkua hammastikulla kypsymisen loppuvaiheessa, sillä siihen saa jäädä vähän taikinaripettä. Tästä tulee tuhti kakku halkaisijaltaan noin 23 cm:n vuokaan; paistoaika on noin tunti.
                                                                                                                                                                                                                       
Koristelin kakun yksinkertaisesti tomusokerilla ja kuivatuilla ruusun terälehdillä, mutta siihen voi laittaa mitä vain.







KESÄKURPITSA-APPELSIINI -(oliiviöljy)kakku (L)

1,5 dl rasvatonta laktoositonta piimää
3 dl oliiviöljyä
3 isoa tai 4 pientä luomumunaa
1/2 dl appelsiinin mehua 
1/2 dl gran marnier-likööriä (laitoin brandyä)
1 dl kesäkurpitsaraastetta
1 1/2 rkl raastettua appelsiininkuorta

Kuivat aineet:

reilu 4 dl sokeria  EDIT: sokeria riittää noin 2,5 - 3 dl
4,7 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl suolaa

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita kulhossa piimä, oliiviöljy, munat, appelsiinin mehu, likööri, kesäkurpitsaraaste ja appelsiininkuori.
3. Lisää kuivat aineet seokseen ja sekoittele tasaiseksi. 
4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 170 asteessa noin 70 minuuttia. Kokeile kypsyyttä noin 60 minuutin kohdalla.
5. Siivilöi päälle tomusokeria tai tee mieleisesi koristelu.

Maarit

10 kommenttia:

  1. Kaunis kakku ja ihananvärinen kattaus. Muistanko väärin mutta kirjoititko lähiaikoina hulihulikanasta? Mä tein hulihulikanaa ekan kerran pari viikkoa sitten. Muistelisin että sun ohjeessa oli ananasmehua. Mun käyttämässä ohjeessa sitä ei ollut. Mulla jäi marinadin maku jotenkin vaisuksi eikä siinä ollut potkua. Täytyy kokeilla seuraavan kerran toisenlaista ohjetta. Oletko tehnyt marry me-kanaa? Mä olen tehnyt sitä muutaman kerran. Ja toinen mitä olen tehnyt on vuohenjuustoiset broilerinfileet. Loppuviikosta ajattelin tehdä jälleen hokka-kanaa. Jos siirrytään broilerista kalaan niin yksi pomminvarma on thaimaalainen kalapata. Tai oikeastaan se on kastike. Mä laitan siihen lohikuutioita, katkarapuja, kookosmaitoa, currytahnaa, sitruunaruohotahnaa, raastettua inkivääriä, chilitahnaa, limen mehua, kalakastiketta. Lisäksi keitettyä riisiä ja ääntä kohti. Mukavaa loppuviikkoa sulle Maarit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja ja oikein muistit, mainitsin edellisessä kirjoituksessa tästä :) Ananasmehu on vähän, tavallaan hapanta, vaikka on niin makeaa ja se antoi tosi hyvän makeuden. Löysin ohjeen googlaamalla, taisi olla blogissa Rouva S seurassa. Enpä ole kokeillut, pitääpä kurkata googlesta tuota marry me -ohjetta...
      Ja tuo thai-kala kuulostaa kerrassaan ihanalta, tykkään juuri noista mausteista!
      Kiitos samoin ja ihanaa kun on vähän viileämpää :)

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköinen kakku! Mikä maku tuossa kakussa tulee eniten mielestäsi esille? En ole öljykakkujen leipomista vielä kokeillutkaan.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä kysymys! Appelsiininkuori löytyy helposti eli se on hyvin appelsiininen; kesäkurpista ei anna makua juuri ollenkaan ja oliiviöljykin on neutraali, kun se on hyvälaatuista - käytän silti ihan market-öljyjä, niistä jotain keskihintaista.
      Tämä on niin hyvä, että kaikki haluavat ohjeen, kun olen maistattanut :)
      Kiitos, samoin Outi sinulle <3

      Poista
  3. Täytyypä kokeilla kakkua! Tuli mieleeni sellainen asia, kun käytit esse-ihonhoitotuotteita, niin vaihdoitko silloin myös meikit luonnonkosmetiikkaan/mineraalituotteisiin? Mukavaa viikonloppua! -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, tämä on ollut ensimmäinen pitkä jakso kun olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa ja totesin sen tosi hyvin sopivaksi iholleni. Olen käyttänyt myös apteekkikosmetiikkaa ja muuta hajusteetonta ahkerasti, enkä ole sillä lailla muuttanut kulutustottumustani täysin luomuksi. Meikeissä on kaikenlaista käytössä, sekä luomua, mineraalimeikkejä että ns perus eli synteettisiä ja näitä löytyy sekalainen seurakunta meikkipussista.
      Aurinkoista elokuuta sinulle!
      PS Toivottavasti kakku maistuu jos kokeilet :)

      Poista
  4. Kakku oli hyvää, mutta sokeria voisin vähentää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että maistui! Sokerin määrä on reilu, ja varmasti voi vähentää - jo puolenkin dl:n vähentäminen vaikuttaa.

      Poista
  5. Dear Maarit, this cake looks delicious and, as you write, probably very easy to bake. I like to cook, but I'm not very good at baking, but I don't think much can go wrong with this recipe. I will try it.
    Warm greetings
    Sigrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This is really easy, just blend everything and as you bake, you surely will do it again!
      Hugs and greetings,
      Maarit

      Poista