Kesäkurpitsa-appelsiinikakun mehevän koostumuksen salaisuus on oliiviöljyssä ja kesäkurpitsassa, appelsiinin kuori taas antaa ihanan aromin.
Monilla rehottaa kesäkurpitsasato eikä aina tiedä mihin niitä käyttäisi. Tässä on nyt yksi herkullinen kakkuohje, jonka uumeniin upotetaan raastettua kesäkurpitsaa. En ole koskaan säveltänyt näin paljon alkuperäistä ohjetta enkä muuttanut aineksia näin paljon, mutta todella hyvä tästä tuli. Kesäkurpitsa näkyy pieninä vihreinä pilkkuina eikä juuri anna makua, mutta mehevyyttä senkin edestä.
Monilla rehottaa kesäkurpitsasato eikä aina tiedä mihin niitä käyttäisi. Tässä on nyt yksi herkullinen kakkuohje, jonka uumeniin upotetaan raastettua kesäkurpitsaa. En ole koskaan säveltänyt näin paljon alkuperäistä ohjetta enkä muuttanut aineksia näin paljon, mutta todella hyvä tästä tuli. Kesäkurpitsa näkyy pieninä vihreinä pilkkuina eikä juuri anna makua, mutta mehevyyttä senkin edestä.
Korvasin maidon rasvattomalla laktoosittomalla piimällä ja kesäkurpitsaraasteella eikä siitä tarvitse olla huolissaan jos piimä ei muuten maistu – sitäkään ei huomaa tässä ollenkaan. Jostain syystä mieli teki kokeilla jotain hapanta taikinaan. Taikinaan tulee peräti 3 dl hyvää oliiviöljyä eli tämä on myös oliiviöljykakku, joiden ohjeisiin törmää tuon tuosta. Kakkuun tulee Gran Marnier-likööriä, mutta itse laitoin brandyä. Olen tehnyt kakkua myös ilman niitä ja silloin mausta mielestäni puuttuu ‘se jokin’, syvyys, mutta toki voi sen sijaan lorauttaa hiukan enemmän vaikkapa appelsiinimehua.
Kakun tekeminen on superhelppoa, sillä kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään. Sen kuuluu olla melko kostea sisältä, sillä silloin se on mehevä. Kokeile kakkua hammastikulla kypsymisen loppuvaiheessa, sillä siihen saa jäädä vähän taikinaripettä. Tästä tulee tuhti kakku halkaisijaltaan noin 23 cm:n vuokaan; paistoaika on noin tunti.
Koristelin kakun yksinkertaisesti tomusokerilla ja kuivatuilla ruusun terälehdillä, mutta siihen voi laittaa mitä vain.
Koristelin kakun yksinkertaisesti tomusokerilla ja kuivatuilla ruusun terälehdillä, mutta siihen voi laittaa mitä vain.
KESÄKURPITSA-APPELSIINI -(oliiviöljy)kakku (L)
1,5 dl rasvatonta laktoositonta piimää
3 dl oliiviöljyä
3 isoa tai 4 pientä luomumunaa
3 isoa tai 4 pientä luomumunaa
1/2 dl appelsiinin mehua
1/2 dl gran marnier-likööriä (laitoin brandyä)
1 dl kesäkurpitsaraastetta
1 1/2 rkl raastettua appelsiininkuorta
Kuivat aineet:
reilu 4 dl sokeria EDIT: sokeria riittää noin 2,5 – 3 dl
4,7 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl suolaa
1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita kulhossa piimä, oliiviöljy, munat, appelsiinin mehu, likööri, kesäkurpitsaraaste ja appelsiininkuori.
3. Lisää kuivat aineet seokseen ja sekoittele tasaiseksi.
4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 170 asteessa noin 70 minuuttia. Kokeile kypsyyttä noin 60 minuutin kohdalla.
5. Siivilöi päälle tomusokeria tai tee mieleisesi koristelu.
Maarit
Leave a Reply