tiistai 24. elokuuta 2021

Piha syyskesällä ja tunnustus

Olen varmasti kirjoittanut tännekin, että pihamme on hivenen onnettomassa kunnossa, koska kaikki (tai ne muutamat) kukat kukkivat jo alkukesästä ja loppukausi on melkoisen ankea. Emme silloin noin 20 vuotta sitten tehneet pihalle mitään erityistä suunnitelmaa yksinkertaisesti budjettisyistä. Istutimme omenapuun ja pari syreeniä, jotka loistavat ihanasti joka vuosi, mutta nekin kesäkuussa. Pieni aidan vierustalle oleva kukkapenkki tehtiin, mutta hivenen liian kapea ja nyt jää omenapuun varjoon.

Sundae Fraise

Kesän vaihtuessa elokuuhun päätin vain yhtäkkiä, että nyt hommaan hortensiat ja ostin kolme erilaista, jotka sain vihdoin tänään kaikki istutettua. Sanon vihdoin siksi, että jouduin poistamaan sitkeää nurmikkoa kahden alta, ja se kävi kyllä vähintäänkin työstä. Miten ihanalta ne näyttävät jo nyt. Tuntuu kuin koko piha olisi herännyt uuteen kukoistukseen. Miten ihmeessä en ole aiemmin hankkinut niitä, pohdin tänäänkin.
 
Olen tänä kesänä tehnyt valtavasti puutarhatöitä vanhempieni pikkumökillä, ehkä se sama moodi on jatkunut sitten kotona ja siitä inspiroituneena innostuin laittamaan täälläkin paikat kuntoon. Esimerkiksi oltiin eilenkin äidin kanssa siellä kolmisen tuntia muokkailemassa kukkapenkkejä ja kun pääsin kotiin, jatkoin hommaa täällä ja sain viimeisenkin hortensian maahan. Siellä pikkumökillä on menossa kukkapenkkien vähentämisprojekti, koska isot kukkapenkit ovat liian työläitä. 

Vanille Fraise


Muutamia ruukuissa kukkivia kesäkukkia on vielä jäljellä ja niitä hoidan aktiivisesti lannoittamalla edelleen ja nyppimällä kuihtuneet lehdet ja kukat pois. Tämä vaaleanpunainen Pirkka-hortensia korvasi jo kuihtuneen, keväällä hankitun hortensian, ja siirsin sen sisäänkäynnin viereen. Saatan laittaa sen maahan syksyllä, vaikka tiedän etteivät nämä ruukkuversiot välttämättä talvehdi. On sekin parempi kuin heittää se roskikseen. 


Tämän annansilmä-murattiruukun toin mökiltä tänne muurin päälle 'lainaan' - en muistanutkaan miten kaunis ja herkkä kukka tuo annansilmä on. Se vaan roskaa aika lailla ja vaatii päivittäistä kuivien nyppimistä.

Männyn rungossa kiipeilee köynnöshortensiaOrvokit olivat kesällä aivan kuolemankielissä kuivuudesta ja sitten taisivat saada liikaa vettäkin jossain vaiheessa. Sitä karsittiin silloin reippaasti ja nyt olen nppinyt kaikki kukkineet ja nipsaissut siemenkodat pois, ja näin kivasti se loistaa edelleen.


Terassin päädyn laatikoissa on jalopelargoniaa ja se on kyllä ollut pettymys. Se näytti kukkakaupassa hienolta, mutta sen kukinnot ovat pieniä ja hentoja, ja niitä on todella vaikea nyppiä sillä mukana lähtee helposti viereisetkin kukat. En tykkää tästä niin paljoa että laittaisin sitä uudelleen eli taas jatkuu sen kestävän, kukkivan ja kauniin kukan metsästäminen, joka viihtyisi laatikossa. Olisko teillä vinkkejä tähän? Paikka on etelään eli aurinkoinen, mutta myös tuulinen.


Kiviröykkiön päällä kasvaa hienosti monennlaisia kivikkokasveja, joista suurimman osan olen tuonut pikkumökiltä. Nämä korkeissa ruukuissa pelargonioiden kanssa olevat isolehtiset muratit on niitä, mitkä pidin maljakoissa talven yli. Eli laitoin muutaman oksan kukkamaljakkoon ja vaihdoin vettä silloin tällöin. Ulkomuratit eivät kestä sisällä kokemukseni mukaan, mutta maljakossa ne selviävät lähes poikkeuksetta erinomaisesti. Nyt ulkona ne ovat juurtuneet monista kohdista ja kasvaneet todella reheviksi.
Kirjoitin muuten tästä aiheesta tässä jutussa sekä täällä, jos haluat lukea lisää.


Ja sitten se tunnustus. Sitä ei taida moni tietääkään, että kaiken kauneuden, sisustamisen, kosmetiikan ja ihanien vaatteiden ohella intohimoni on myös kompostin hoitaminen. Meillä on kompostit sekä kotona että mökillä, johon keräämme kaikki haravointijätteet ja muut pihalta tulevat eloperäiset roskat. Tässä on kottikärryllinen muhevaa multaa menossa hortensioiden juurille. Tulee jotenkin valtava onnentunne kun näkee mitä on saanut aikaiseksi. 
Olen monesti miettinyt, että puutarha-ala olisi voinut olla toinen ammattinikin. Nyt onneksi saan tehdä sitä niin paljon kuin haluan.

Pienillä muutoksilla sain mielestäni paljon aikaan. Tämän enempää mitään isoa tuskin teemme, koska on nuo mökitkin hoidettavana. Koska hortensioiden lehdet tulevat melko myöhään, laitan niiden alle vielä sipulikukkia vehreyttämään ja tuomaan varhaiskeväistä kukkailoa. En voi puhua silti väri-ilottelusta, sillä kelpuutan vain valkoisia tai vaaleanpunaisia, korkeintaan ripauksen sinistä.

Maarit

15 kommenttia:

 1. Hortensiat on kyllä kauniita ja niistähän löytyy noita sinun lempparisävyjä vaikka kuinka <3
  On siellä hommaa ja sitten vielä mökkimaisematkin...eipähän tule tylsää syksyä teille!
  Ihanaa tiistaita Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule koskaan olemaan tekemisen puutetta niin kauan kun puutarhahommat kiinnostaa =) Mutta on se niin kivaa puuhaa...

   Mukavaa viikonlopun odotusta Outi <3

   Poista
 2. Voi, miten hyvältä teillä näyttää!! Juuri pääsin harmittelemasta (ja kirjoittamasta), että kaikk´ meni. Ensin helteet, sitten kaatosateet - molemmat yhdistettynä kotona poisoloihin. Ankealta näytti. Istutin joitain maahan, jos sattuisivat ensi vuonna jaksaa virota. Mutta pahaa pelkään.
  Kevät on meilläkin puutarhan parasta aikaa. On yhä uudestaan maasta nousevat helmililjat ja omenapuun kukat. Ostetut hortensiat kukoistuksessaan. Mutta ei näillä mun touhuilla mitään puutarhaelämystä koko kesäksi luoda. Taidan lisätä kiviä ;)
  Sama rajattu väriskaala on meilläkin: valkoinen, vaaleanpunainen ja sininen.
  Nauti kauniista puutarhastasi - sinä armoitettu viherpeukalo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun touhut on olleet vähän samanlaisia, vaikka nyt ehkä saakin kuvan armoitetusta viherpeukalosta, hih. Osaan kyllä tehdä ja touhuta, mutta kotipihan suhteen on ollut ihan saamattomuutta. Mulla on hirveesti ideoita, haluaisin sitä sun tätä, ja kun en osaa päättää ne jäävät puolitiehen.
   Meidän piha ei ole vieläkään erityinen puutarha, mutta on se parempi kuin mitä on ollut. Tästä ei voi edes tehdä liian vaikeasti hoidettavaa samasta syystä kuin teilläkin, ollaan paljon pois kesällä eikä hirvitä aina pyytää kastelijaa.
   Kivethän ovat kivoja pihassa, helppohoitoisiakin! :)

   Poista
 3. Dear Maarit, you designed it wonderfully and I'm a big hydrangea lover. Unfortunately, our city balcony is too sunny in summer, so the leaves always burn. But we have now decorated our balcony in bohostyle with curtains as sun protection, I think I'll try hydrangeas again next year, I like the blue ones best. I wish you a nice week and many warm late summer days. Kisses and hugs, Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, I can imagine your secret boho paradise, white curtains swaying in the breeze :) It will be lovely place for sky blue hydrangeas.
   I wish you nice evening, big hug, Maarit

   Poista
 4. Harmittaa kyllä tämä äkisti tullut syksy.Toisaalta kesäkukat ovat kauneimmillaan.Ilmeisesti tykkäsivät viileydestä.Mutta ihaileppa niitä nyt tässä sateessa ja kylmyydessä!!Mulla on terassilla betunioita ja miljoonakelloja laatikoissa.Kerrottuja betunioita ruukuissa etelän puolella.Varjon puolella lumihiutaleita.Kellot ja hiutaleet ovat helppoja.Betunioita täytyy nyppiä.Tulisipa vaan vielä aurinko esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuli todella topakasti, lämpötila laski ja päivittäiset sateet pimensi päivät. En tykkää... Kävin katsomassa molemmat, miljoonakellon ja lumihiutaleen, kuvat ja ne ovat todella rehevän näköisiä ja varmasti kukkivat hienosta ja runsaasti. Muistelisin että meillä on ollut lumihiutale joskus, mutta taisi päästä kuivumaan enkä saanut enää virkoamaan sitä. Petunioista on sama kokemus, että pitää nyppiä saadakseen ne pysymään kukassa.
   Toivotaan aurinkoa ja mukavaa elokuun loppua!

   Poista
 5. Hyvältä näyttää ja varmasti myös tuntuu, kun saa paikkoja kuntoon ja kauniiksi ulkonakin. Nuo hortensiat ovat aivan ihania, meilläkin oli nuita valkoisia ja kukkivat, kun istutin ne ja kestivät muuten maljakossa pitkään sisällä. Talvi meiltä ne tappoi ja kuulin jälkeenpäin, etteivät menesty täällä, liian kylmää. Kuulin myös, että joku lajike mesnestyy, mutten ole sen kummemmin sitten asiaa selvitellyt, pitäisi kyllä, kun noita sinun kukkasia katsoo.


  Ja komposti jutut ovat hyvä juttu!
  Ihanaa, että jaksat autella äitiäsi, minunkin äidin pihalta poistettiin monta isoa kukkapenkkiä tänä kesnä, kun ovat niin työläitä.

  Kaikkea hyvää elokuun loppuun Maarit♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoi ihan pelottamaan jos noi hortensiat ei säilykään talven yli. Muistaisin että joku lajike on sellainen että voi huoletta luoda vaikka lumet päälle, niin se ei siitä hätkähdä. Pitää tutkia vielä tarkemmin tuo asia. Toisaalta, nyt kun mietin, niin täällä on muutamien taloyhtiöiden teiden varsilla valtavat hortensiapuskat ja ne kukkivat vuodesta toiseen - eli toivoa on.
   Kukkapenkit ovat työläitä ja kasvavat täyteen rikkaruohoa jos jättää yhdenkin kesän hoitamatta - tämä on syy miksi meilläkin poistetaan niitä.

   Samoin sinulle Sari ja tunnelmallisia pimeneviä iltoja <3

   Poista
 6. Näyttää tosi hienolta! Minulla on puutarhatyöt ihan rästissä. On ollut työpäivien jälkeen monta muuta hommaa. Onneksi on viikonloput niin ehtii touhuilla enemmän. Tai olla tekemättä mitään ja välillä vähän lepäilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihin menee aikaa ihan hirveästi, enkä yhtään ihmettele ettei ole energiaa työpäivän jälkeen. Noiden hortensioiden maahan saaminenkin keski tunteja, kun piti perustaa kukkapenkki nurmikon keskelle ja toiselle laajentaa kukkapenkkiä. Iloa tuottaa, mutta myös työllistää. Ihanaa kun osaat lepäilläkin - se on kullanarvoista!

   Poista
 7. Ihana tunnustus ja viherpeukalo siellä. Näyttää niin kauniilta ja tulee mieleen hieman japanilainen puutarha, kaikki on jotenkin niin upealla tavalla linjassa. <3

  Sydämellistä viikonloppua Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sanoa, ettei ole mitään tekemistä japanilaisen ihanuuden kanssa😅 Kaikki ympäri taloa, siellä sun täällä... Kiitos Tiia ajatuksestasi ❤️

   Poista
 8. Kompostimulta on aivan parasta ja tiedän tuon tunteen. Me kompostoimme ruoantähteet Biolan lämpäkompostorissa ja muheva multa on mainiota puutarhassa. Huussikompostissa vasta oivaa seosta vuosia muhittuaan on kaivettavissa. Puutarhatyöt olisivat lempipuuhaani, mutta valitettavasti en saa irrotettua tarpeeksi aikaa möyrimiseen. Sinulla on kauniit isututukset ja systeemit. Hienoa!

  VastaaPoista