lauantai 25. syyskuuta 2021

Utuisten syyspäivien tulinen curry-kanakeitto

"Tää on ehkä parasta ruokaa mitä olet ikinä tehnyt", sanoi mies kun tein tätä thaikeittoa ensimmäisen kerran. Olen harjoitellut curry-kanakeittoa kaikki nämä vuodet ja välillä on ollut liian kookoksista tai liian keittomaista. On puuttunut välillä tulisuutta, joskus makeutta eikä omastakaan mielestä nämä ole aina onnistuneet. Nyt tein niin, että maustoin ja maistoin eli lisäsin kalakastiketta, limeä ja sokeria vuoron perään, niin että sain täydellisen yhdistelmän, sillä nämä ovat avainaineet sen täydellisen maun saamiseksi. Kookosmaitoa ei kannata laittaa liikaa, sillä vaikka se onkin superhyvää maultaan, se ottaa ohjakset käsiinsä helposti mikäli sitä on liikaa.

Tähän keittoon voi laittaa mitä kasviksia tahansa, mitä jääkaapista löytyy. Olen laittanut pieniä kukkakaalin paloja, punaista paprikaa, varsiparsakaalta ym. Tämä ohje on thaityylinen, sillä Tahimaassa keitoissa on yleensä vain pari erilaista kasvista ja tein tämän ohjeen alkuperäisen reseptin (damndelicious.net) mukaan. Paitsi että paistoin päälle herkkusieniä kun niitä oli kaapissa. Punainen currytahna ei meillä oikein maistu, mutta keltainen ja vihreä sitäkin enemmän. Tähän voi siis käyttää punaistakin tahnaa, jos sitä löytyy kaapista.

Nesteen määrä on mielestäni ohjeissa aina vähän haastava. Jos haluaa paksumpaa keittoa, kannattaa laittaa ensin vähemmän kanalientä. Mikäli laittaa koko purkin kookosmaitoa, voi kanalientä vähentää. Eli suosittelen laittamaan noita nesteitä vähän varoen ja lisäämään sitten tarvittaessa.


CURRY-KANAKEITTO -resepti (4 reilua annosta)

1 rkl oliiviöljyä
400 g kanafileitä leikattuna paloiksi
suolaa ja mustapippuria
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli siivuttuna
kevätsipulia paloiteltuna (mikäli löytyy)
1 porkkana tikuiksi leikattuina
n 1 dl cashew-pähkinöitä
n 2 cm palanen inkivääriä raastettuna
3 rkl currytahnaa, yellow-curry (tai punaista jos pidät siitä)
noin litra kanalientä kuutiosta tai fondia
kookosmaitoa 400 g:n tölkistä puolet (voi halutessaan laittaa koko purkinkin)
riisinuudeleita (laitoin 2 levyä nuudelipaketista)
1 rkl kalakastiketta
1 pieni punainen chili siivuttuna
2 tl ruskeaa sokeria, tai reilummin
1 dl korianterinlehtiä
2 rkl limen mehua

Paistoin tähän annokseen päälle herkkusieniä oliiviöljyssä. Jos haluat todella tulisen keiton, lisää myös chilihiutaleita.

1. Paista kanapalat melko kypsiksi öljyssä (ei tarvitse olla ruskeita) ja lisää suolaa ja pippuria. Siirrä kattilaan/pataan missä aiot tehdä keiton. 
2. Lisää valkosipuli, porkkanatikut ja sipuli ja paistele 3-4 minuuttia.
3. Lisää sekaan currytahna ja inkivääri, ja paista vielä hetki.
4. Lisää kanaliemi ja kookosmaito. Anna kiehua n 10 minuuttia, sekoittele välillä.
5. Lisää lopuksi pähkinät, nuudelit, kalakastike, chili ja sokeri ja anna kiehua pienellä lämmöllä 4-5 minuuttia, minkä nuudelit vaativat.
6. Kun keitto on valmis, lisää tuore korianterisilppu, kevätsipulit ja limenmehu. Ja lopuksi sienet.
Tarjoa heti.

Ja sopii tämä muihinkin kuin syyspäiviin - meillä tehdään tätä aina kun tulee ikävä Thaimaahan. Ja nyt on.

Maarit

6 kommenttia:

  1. Onpa kyllä ihanan mausteisen ja makoisan näköistä keittoa.
    Jotenkin minulle aina tulee sellainen "lisää mausteita kiitos" fiilis kun ilmat kylmenevät.
    Herkullista viikonloppua sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja kookosmaidon kermaisuuttakin kaipaa just nyt!
      Ihanaa viikkoa Outi <3

      Poista
  2. Sinä olet varsinainen monitaituri Maarit! Talletan tämän reseptin muistiini, mutta tekisin vegaaniversiona niin kävisi meidän perheessä kaikille. Uutuustuote vegaaninen suikale sopisi tähän ja täytyisipä vähän muutenkin säveltää, mutta sellaisesta minä pidän.
    Syysillan terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoan säveltäminen on kivaa ja monesti tarpeen, sillä valmiissa ohjeissa ei ainakaan omaan makuuni ole aina riittävästi 'sävyjä'.
      En ole kokeillut vegaanisia suikaleita, meillä mies haluaa kanaa, hih.
      Mukavia syyspäiviä sinulle!

      Poista
  3. Kiitos erinomaisesta reseptistä, joka toimi myös ilman valkosipulia, jota en voi käyttää. Todella herkullista ja täydellistä syysruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana kuulla, että maistui ja toimii ilman valkosipuliakin. Kiitos paljon sinulle viestistäsi, mukavia syyspäiviä!

      Poista