keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Helppo sahrami-polentakakku, jossa tuoksuu manteli ja appelsiini

Tämä on kyllä heittämällä paras kakku, mitä olen taas pitkään aikaan maistanut, puhumattakaan leipomisesta. Se ei ole liian makea ja sopivasti yksinkertainen. Ken sahramia rakastaa, rakastuu myös tähän kakkuun, sillä se tuoksuu ja maistuu. Polentaryynit eli maissiryynit antavat oman makunsa kakulle sekä kivasti hampaissa narskuvan suutuntuman. Niitä löytyy marketeista sieltä mistä mannaryynitkin.

Tämä muistuttaa kesäkurpitsa-oliiviöljykakkua , ainakin ulkonäöltään, mutta on täysin erilainen. Öljyä tulee maltillisemmin ja tämä on kevyempi ja ilmavampi. Kakussa on voita, sillä vain se tai margariini vaahtoutuvat sokerin kanssa, jolloin siihen saadaan kuohkeutta.
Siinä vaiheessa, kun sekoitat morttelissa sahramin ja sitrukset, kakun ihana maustekimara sujahtaa takuulla sieluun asti ja seoksen upea kullankeltainen väri on vertaansa vailla.
Rakastan kahvia ja kahvihetkiä. Kupponen espressoa ja pala kakkua kotona kruunaa iltapäivän.

Ohje on otettu viimeisimmästä Lantliv Jul special -lehdestä.






SAHRAMI-POLENTAKAKKU -resepti

1/2 g sahramia
2 1/2 dl sokeria
1 tl sitruunanmehua
2 rkl appelsiinimehua
1 tl raastettua appelsiininkuorta (laitoin 2)
200 g huoneenlämpöistä voita
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 
1/2 tl suolaa
3 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl polentasuurimoita (=maissisuurimoita)
1/2 dl oliiviöljyä

1. Paistetaan 175 asteessa. Voitele ja korppujauhota noin 21 cm vuoka tai levitä leivinpaperi pohjalle.
2. Jauha morttelissa sahrami sekä ruokalusikallinen sokerista. Lisää sitten appelsiininkuori ja -mehu sekä sitruunamehu, sekoita.
3. Vispaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vispaten yksitellen. Lisää sitten sekaan sahramiseos.
4. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola) keskenään ja lisää kohdan 3 nesteseokseen. 
5. Lisää lopuksi taikinaan mantelijauhe, polentasuurimot sekä oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi.
6. Laita taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia uunin alaosassa.
7. Anna jäähtyä vuoassa hetkisen.

Maarit


10 kommenttia:

  1. Sinun kakkusi on taas niin herkullisen näköinen ja upean värinen sisus.
    Minä leivoin maustekakkua ja sitä ollaan nyt mussuteltu kolme päivää :)
    Herkullista loppuviikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on siitä hyvä, että sitä riittää monen päivän kahvitteluun :)
      Ihanaa päivää sinulle ja onneksi olet jo kunnossa <3

      Poista
  2. I'm no baking queen dear Maarit, but your pics of the cake look so yummy and are photographed so wonderful, that I will try this cake at the weekend.
    Thank you for the recipe and have a good rest of the week
    Sigrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This is so easy and tasty coffee cake, I hope that you liked it if you baked :)
      I will bake another one and this is also a good idea as a Xmas present...
      I wish you a nice new week dear Sigrid,
      Maarit

      Poista
  3. Miten upeita kuvia ja miten täydellisen herkullinen hyggekakku nyt syksyyn. <3 Nam. Kiitos reseptistä Maarit ja mukavaa loppuviikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä onkin hyggeilty kakun parissa ja ilman, kun sataa ja tuulee päivästä toiseen.
      Mutta hei, kakkukahvi helpottaa aina, eiks vaan!
      Ihanaa viikkoa Tiia <3

      Poista
  4. Kuulostaa jo todella jouluiselta kakulta. Herkullisen näköinen.

    Mietin just tällä viikolla, että jos tekisi joulun ajaksi englantilaiset hedelmäkakun, pitänyt kokeilla sitä monia vuosia, mutta aina jää.

    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja oli herkullista, koska ei liian makea omaan makuuni.
      Olen syönyt joskus nuoruudessani hedelmäkakkua eikä se ole yhtään mieleeni, en tykkää pullassakaan rusinoista. Donitsit ehdottamasti ilman makeita kuorrutuksia jne. Olen aika yksinkertainen näiden suhteen D:
      Kivaa viikkoa Jonna <3

      Poista
  5. Näyttääpä hyvälle ja mielenkiintoiset ainesosat, en edes muista miltä sahrami maistuu mutta luultavasti tykkäisin :)
    Iloa viikonloppuun Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistat kyllä heti sahramin, kun tuoksuttelet sitä. Se ei mielestäni maistu kovinkaan paljoa mutta tuoksuu sitäkin enemmän, oliskohan aromaattinen....?
      Mukavaa viikkoa sinulle <3

      Poista