sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Shelterin mallasleipä


Tältä leivän pitää näyttää

Vietimme syyskuun lopulla sienestysviikonlopun ystäviemme mökillä Mikkelin tienoilla. Kuten asiaan kuuluu, suuri osa ajasta vietettiin hyvän ruoan parissa, silloin kun ei saunottu, lilluttu paljussa tai metsästetty sieniä.

Leipä on ollut aina lähellä sydäntäni. Ellen vahtisi niin tarkoin syömisiäni, mutustelisin vain hyvää leipää kahvikupposen kanssa. Tulee sitä silti syötyä ihan riittävästi, leipä vain on niin hyvää.
Tuona viikonloppuna söimme aivan taivaallisen maukasta itse leivottua leipää, jota yksi pariskunta toi tullessaan. Leipä katosi suihimme hetkessä ja kaikki vain huokailivat kuinka 'sairaan hyvää' se oli. Ohje on Soppa365 -sivustolta ja se muistuttaa saaristolaisleipää, mutta ei ole aivan yhtä tymäkkää.
Sanon nyt heti suoraan, että omastani ei tullut yhtä hyvää kuin mitä söimme silloin. Omassani ei ollut myöskään reikiä, kuten alkuperäisessä ohjeessa ja löysin näihin todennäköisesti syynkin, tai syytkin. Kaapissa oli vain leipäsiirappia enkä jaksanut lähteä sitä erikseen ostamaan ja saattaa olla, että se oli liian vaaleaa tähän, koska ohjeessa on tummaa siirappia. Laitoin hieman liikaa jauhoja eikä vesi ollut riittävän kuumaa kuivahiivalle; huomasin nimittäin ettei taikina noussut suositellussa ajassa, joten annoin nousta reilun 1,5 tuntia. Taikinamäärä on sen verran reilu (kaksi leipää), että veden pitää todella olla 42 asteista. 

Vaalea siirappi + leipämaltaat = vaalea joululimpputyyppinen leipä

No niin, jos siis noudattaa tarkoin ohjeita ja käyttää sitä tummaa siirappia, leivästä tulee erinomaista, suussasulavan mehevää. Se on todistettu ja koettu. Tärkeää on myös lisätä suola ohjeen mukaisesti eli lopussa, niin sekään ei vähennä hiivan tehoa. Tämän opin tällä viikolla, kun opiskelin Luca Platanian uuden pizzakirjan ohjeita taikinan teosta - aina oppii uutta!

Voi-siirapin määrä on aika reilu ohjeessa ja tein itse puolikkaan, ja siitäkin jäi jäljelle seuraavaa leivontaa varten. Tästä tulee 2 kpl Fredman paistovuokaa, koko 240x80x55 mm.



SHELTERIN MALLASLEIPÄ (2 vuokaa)

2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kuumaa vettä
1 1/2 dl tummaa siirappia
3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2-3 tl suolaa

Voi-siirappi

1 dl tummaa siirappia
100 g voita

Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.

Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15–20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia.

Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Anna seoksen jäähtyä.

Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leipiin kauttaaltaan reilusti voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.

* * *

Vähän alkoi naurattamaan tämä juttu oikolukiessani - älä tee niinkuin minä teen, vaan tee niinkuin sanon, tai tässä tapauksessa kirjoitin :))

EDIT: Sen verran tämä asia jäi vaivaamaan mieltä, että aloin googlaamaan myös noita maltaita. Käytin Leipämaltaita, jotka ovat vaaleita hienojakoisia. Googlaamalla löysin myös toisen valmisteen Kaljamaltaat, ja niitähän tuossa alkuperäisessä ohjeessa onkin - olin vain kuvitellut että maltaat on maltaita. Leivoin tänään uuden satsin ja tummalla siirapilla sekä rouheisilla kaljamaltailla leivästä tuli juuri sellainen kuin pitääkin. Siitä tuli tumma, rapeakuorinen ja ihanasti suussa rouskuva!

Alla on kuva vaaleista leipämaltaista ja tummista rouheisista kaljamaltaista.

Mukavaa alkavaa viikkoa,

Maarit

5 kommenttia:

  1. Minä tajusin, että pari postaustani on myös ollut sellaista omien mokien huomioimista :) Hyvältä näyttää sinun leipäsi. Mallasleipä on hyvää, vatsa ei vaan sitä meinaa sulatella :)
    Ihanaa viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se haittaa, sehän on vain inhimillistä :) Korjailin tuota nyt vähäsen, toivottavasti ei tullut liian sekavaa - mutta itse reseptihän on ihan oikein; turin vain itse kun oli vääriä raaka-aineita.
      Rauhallista iltaa Outi <3

      Poista
  2. Hei, tein leipätaikinan juuri kohoamaan.
    Oliko sinun taikinasi kovin venyvää? En meinannut saada kulhosta sitä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mervi, kyllä omakin taikina oli sitkeähköä ja olen nyt aamulla googlaillut lisää asiasta, koska leivon taas tänään tätä leipää ja haluan sen tumman reikäisen leivän :). Huomasin sellaisen asian, että käytin kaapissa olleita Tuopin Mämmi- ja Leipämaltaita ja ne ovatkin vääriä! Ne ovat jauhettua hienojakoista, vaaleaa ruismallasta ja tähän reseptiin kuuluu kaljamaltaat, kuten ohjeessa onkin. Tietysti olisi pitänyt lukea tarkemmin, mutta olen luullut että maltaat kuin maltaat, sama asia. Kaljamaltaat ovat rouheisempia ja tummempia, ja ne varmasti antavat sen tumman värin leipään tumman siirapin kanssa, minkälaisia kaverit oli leiponeet kun tätä ensimmäisen kerran söin.
      Kumpia sinä käytit? Jospa tämä (ainakin itsellä) teki taikinan venyväksi, hmm. Kunhan saan leivottua niin päivitän tänne tämänpäiväisen tuotoksen lopputuloksen.
      Mukavaa päivää sinulle! t Maarit

      Poista
    2. Tein tänään tosiaan noilla Kaljamaltailla ja tummalla siirapilla ja nyt se on sellaista kuin pitääkin. Taikina ei myöskään ollut ihan niin venyvää, mutta piti kaapia lastalla vuokiin silti. Toivottavasti sinäkin onnistuit!

      Poista