keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Terassin uusi valoisampi ilme


Muutamien elementtien vaihtaminen kevensi terassin ilmettä huomattavasti, eikä budjettikaan ollut päätä huimaava. Pyrimme hankkimaan aikaa kestäviä huonekaluja myös sisätiloissa ja monet niistä on palvelleetkin parikymmentä vuotta, osa vieläkin kauemmin (kodin keväinen sisustusjuttu löytyy täältä). Myös terassilla on ollut lähes pysähtynyt tunnelma jo lähes kaksikymmentä vuotta eli koko sen ajan jonka olemme täällä asuneet. Möhkälemäiset ruskeista mustiksi maalatut nojatuolit olivat paraatipaikalla ja saivat tilan tuntumaan jotenkin raskaan oloiselta. Sisalmatto, joka sinänsä on kiva, eivätkä valkoiset istuintyynyt helpottaneet tilannetta. Kun sain päähäni, että haluan muutoksen, se ajatus ei lähtenyt sitten kirveelläkään pois. Mies valitti, että noin hyviä ja ergonomisia tuoleja ei löydetä mistään - onko pakko? No on.

Tuolien hankinta oli pitkä prosessi. Käytiin koeistumassa useita malleja sen jälkeen, kun ensin oli löytynyt malli netistä, joka miellytti silmää muuten. Nämä korkeaselkänojaiset rottinkituolit löytyivät lopulta Bauhausista. Jätettiin pois laskuista kaikki liian kalliit (jotka eivät välttämättä ole yhtään parempia istua) versiot, koska haluttiin tehdä kustannustehokas muutos. Silti en ollut valmis tinkimään yhtään niiden ulkonäöstä, halusin rottingin väriä. Sillä ei lopulta ollut merkitystä olivatko ne aitoa vai polya, koska ne ovat aina sateelta suojassa. Halusin uutta ilmettä, kepeyttä ja raikkautta. Tuolit maksoivat 119 e kpl.
Tuolien välissä oleva rottinkipöytä oli hankittuna jo aiemmin ja sen oli tarkoitus matkata mökille, mutta se ei sitten päässyt rantamaisemiin vaan tänne kotiterassille. Se löytyi kierrätyskeskuksesta 15 e hintaan. Pöytä on mielestäni ihana, reilun kokoinen ja sellainen perinteinen rottinkipöytä, joita ei juuri enää löydy. Se oli vähän harmahtavaksi haalistunut tai likaantunut, mutta mies pesi sen painepesurilla ja nyt se on kuin uusi.
Terassin ruokapöytä oli myös hankittu yhtä aikaa talon valmistumisen kanssa ja petsattu muutama vuosi sitten mustaksi. Tuolit olivat raskaat möhkäleet, vaikeat liikuttaa ja ulkonäkö alkoi ärsyttämään päivä päivältä enemmän. Se projekti pyörähti käyntiin niin, että löysin sateenkestävät polyrottinkituolit Jyskistä, joihin mies ihastui niin että päätti rakentaa uuden jykevän pöydän. Päädyttiin painekyllästettyyn tukevaan puutavaraan, joka käsitellään rautaoksidilla kauden loputtua, mikä harmaannuttaa pinnan. Tuolit maksoivat 160 e / 4 kpl. Päädyttiin hankkimaan vain neljä helpottamaan talvisäilytystä, koska meillä on muita tuoleja, joita voi tarvittaessa ottaa käyttöön. Pöydän hinnaksi tuli noin 100 e.
Myin rottinkituolit ja ruokaryhmän kokonaisuudessaan Tori.fi:ssä ja niistä tuli 150 e, joten uudistuksen kustannus oli 360 e.  Näitä on hauska ja mielenkiintoinen laskeskella, sillä pyrin usein tekemään löytöjä ja tulee hyvä fiilis siitä, kun saa muutoksen edullisesti aikaiseksi.
Entiset rottinkituolit

Entinen ruokaryhmä


Kunhan saadaan taas siitepölyt pestyä, täällä istun. Täällä luen. Täällä kahvittelen. Niin tykkään tästä valoisammasta ilmeestä.
Eikö vaan ollutkin iso muutos!

Maaritsunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Ihanampi kesätyyli - valkoinen mekko


Takana on aurinkoinen kesäviikko Merikarvialla - saattoiko niin helteisiä päiviä ollakaan kun nyt katselee ulos sateisessa ja harmaassa Espoossa! Viikko oli mummille melkoisen kiirus, sillä mukana oli 9-vuotias tyttärentyttäreni O, joka oli ensimmäistä kertaa elämässään näin pitkään pois kotoa ja kaipasi luonnollisesti erilaisia aktiviteetteja. Loma sujui mukavasti kaikenlaista puuhaten ja hän pääsi myös kuvaajaksi näihin asukuviin. 
Kiertelimme eräänä päivänä turisteina Merikarvian satamassa ja rannoilla ja siellä otimme myös nämä kuvat. Nöpönen on kuvattu upeassa Yyterissä, minne ajoimme viikolla peräti kahtena päivänä. Sanon tämn siksi, että meiltä on matkaa noin 60 km, eikä sinne tule ajettua pelkästään oleilemaan rannalle - vaikka kyllä pitäisi, niin hieno kokemus se taas oli.Valkoinen on itseoikeutettu, raikas kesäväri. Kuvissa olevan second-hand pellavamekon olen saanut ystävältä (ihmettelen vieläkin miksi hän raaski luopua tästä!). Valkoinen on ainakin itsellä mekoissa kesäaikaan tai lomiin kuuluva väri, se ei ole tuntunut kotoisalta juuri muulloin. Lomareissuja ei ole tiedossa eikä ilmoistakaan aina tiedä, joten päätin, että tänä kesänä otan sen myös aktiivikäyttöön arkenakin ja kotona. 
Monesti valkoinen on liian läpikuultava mekkona, mutta alusmekko tekee siitä puetumman. Malli on romanttinen, mutta silti rento ja Adidaksen harmaa-valkoiset lenkkarit ovat sopivan kevyet ja kepeät tämän tyylisen mekon kanssa ja tekevät kokonaisuudesta myös entistä rennomman. 

 
Lyhyt nahkatakki sopii pariksi viileämmällä tai ison lämmittävän huivin voi kietaista hartioille. 
Onneksi O:kin suostuu käyttämään vielä mekkoja ja hän itse valitsi tämän valkoisen Yyterin-reissulle. 

Onko sinulla valkoinen mekko ja 'osaatko' käyttää sitä ihan arkena?

Maarit

torstai 3. kesäkuuta 2021

Bioderman aurinkovoiteet herkälle, punoittavalle iholle + ARVONTA

/ Kaupallinen yhteistyö: Bioderma /

Muistan kuin eilisen päivän sen kun Bioderman misellivesi löytyi jokaisen tutun meikkaajan pakista. Silloin, yli 20 vuotta sitten, sitä ostettiin Ranskasta, tai tuotettiin kaverilla jos ei ollut itsellä asiaa sinne. Sitä en tiennyt, että Bioderman laboratorio on tämän supersuositun miselliteknologian kehittäjä ja luoja.

Ranskalainen dermokosmetiikkasarja Bioderma on ollut markkinoilla yli 40 vuotta ja sitä on myynnissä yli 60 maassa, mutta Suomen apteekkeihin se on rantautunut vasta tänä keväänä. Tämän kuuluisan miselliveden lisäksi sarjaan kuuluu useita ihon omaa biologista toimintaa vaalivia tuotelinjoja, aikuisille ja lapsille. Eri ihotyypit on huomioitu, samoin tuotteita löytyy ihon erityishaasteisiin, kuten Sensibio hillitsemään punoitusta, Atoderm atooppiselle iholle ja Sebium seka- ja rasvoittuvan ihon tarpeisiin. Eli jos ihosi on helposti reagoiva ja herkkä, tästä sarjasta löytyy monia ratkaisuja.

Nyt vihdoin saimme kesäiset kelit ja se tarkoittaa myös sitä, että nyt on varmistettava riittävän ja itselle sopivan aurinkosuojan löytyminen kotoa. On hyvä myös tarkistaa päivämäärät, ettei kaappiin ole jäänyt lojumaan vanhoja putkiloita. Tiesithän, että SPF-tuotteissa on merkittynä viimeinen käyttöpäivä? Se on tiimalasin kuva yhdistettynä kk/v -merkintään ja usein tuubin saumakohdassa. 

Aurinko tuottaa eri pituisia säteitä. Vaarallisimmat säteet suodattuvat ilmakehässä, mutta kaksi kolmasosaa tavoittaa myös maanpinnan. Säteet, jotka vaikuttavat maahan (UVA, UVB, näkyvät ja infrapunasäteet) vaikuttavat kehoomme mm lämmittäen. Aurinko on tärkeä osa elämää ja valon vaikutus tekee hyvää myös mielen tasapainolle, vireystilalle ja hyvinvoinnille. Kun on pitkän talven elänyt enemmän tai vähemmän harmaassa säässä, tekee todellakin mieli nauttia auringosta valoisina päivinä. Kukapa ei kaipaisi lämpöä ja pientä raikastavaa päivetystä.

BIODERMA PHOTODERM  
- pitkävaikutteinen aurinkosuoja auringon haitallisia säteitä vastaan, myös punoittavalle iholle

Ihotautilääkäreiden testaama Photoderm -aurinkosarja tarjoaa räätälöidyn suojan auringon haitallisia säteitä vastaan. Se tarjoaa turvallisen suojan aurinkoon UVA/UVB säteille. Bioderman the Cellular Bioprotection™ patentin ansiosta aurinkotuotteet suojaavat ihoa, ihosoluja ja DNA:ta. Photoderm-tuotteissa on kemiallinen aurinkosuoja, se antaa tehokkaamman suojan ruusufinnille, couperosalle ja muulle punoitukselle kuin fysikaalinen eli pigmenteillä saatu suoja, koska niillä ei vielä toistaiseksi saada yhtä tehokasta suojaa aikaiseksi. Kemiallinen antaa paremman suojan pidemmille auringon säteille. Fysikaalista suojaa pitää lisätä enemmän ja useammin, tai suositellaan lyhytaikaisempaa oleilua auringossa.

Jokainen ihotyyppi reagoi auringon valolle eri tavalla, jokaisella on oma suojamekanismi ja ns aurinkoherkkyyskerroin. On siis tärkeää huomioida oma ihotyyppi, ihon kunto ja herkkyys, ja valita sen mukaisesti juuri itselle sopiva aurinkovoide. Punoittavalle iholle on hyvä käyttää myös juuri sille sopivia hoitotuotteita, ks Sensibio alla, tukemaan oikeanlaista hoitoa ja ehkäisemään mahdollisen lisäpunoituksen kehittymistä.


HERKÄN JA PUNOITTAVAN IHON AURINKOSUOJA - PHOTODERM AR SPR50+

Herkkä ja punoittava iho vaatii korkean kertoimen. Bioderma on kehittänyt erityisen aurinkovoiteen Photoderm AR SPF50+ nimenomaan herkästi reagoivalle, punoittavalle ja couperoottiselle iholle. Bioderman innovaatio RosactivTM patentti sisältää tehokkaan ihoa rauhoittavan ja punakkuutta vähentävän yhdisteen, joka samalla suojaa ihoa, vahvistaa pintaverisuonia sekä suojaa.
Hajusteeton voide on ihon sävyinen, hyvin neutraalin, kaikille sopivan sävyinen ja tavallaan häviää näkyvistä heti kun levittää sen iholle. Voide on hyvin ohutta ja ihanasti levittyvää eikä jätä yhtään rasvaista tai vaaleaa pintaa kasvoille. Tämä sopii myös loistavasti urheileville teineille, koska on vettähylkivä. Parabeeniton. Rosactiv™ patentti.
Voh 24,90 e / 30 ml


PIGMENTTILÄISKÄT & RYPYT - PHOTODERM SPOT-AGE SPF50+

Antioksidanttinen aurinkovoide tehostaa ihon suojaa, vähentää ihon pigmenttiläiskiä ja auttaa madaltamaan juonteita. Voide on todella ohutta ja superihanasti levittyvää, ja olen laittanut tämän päälle myös kevyttä meikkivoidetta tai vaihtoehtoisesti punoittaviin kohtiin peitevoidetta - eli toimii hyvin myös meikin alla. 
Voh 35 e / 40 ml
 

SEKA-/RASVOITTUVA IHO - PHOTODERM AKN Mat SPF30 

Kun iho on helposti rasvoittuva, mattapinnan jättävä aurinkovoide on silloin omiaan. Tämä voide sopii sekä aikuisille että nuorille, joilla on epäpuhtauksia. Se hylkii vettä, joten kestää hyvin myös hikoillessa.
Patentoitu Fluidactiv™teknologia auttaa vähentämään talineritystä, mustapäitä, finnejä ja tasapainottaa ihoa.
Voh 24,90 e / 40 ml


MAXIMAALINEN SUOJA HERKÄLLE IHOLLE - PHOTODERM MAX SPF50+

Erittäin suojaava aurinkovoide kaikille ihotyypeille ja herkälle, reagoivalle iholle. Vaalea pisamainen iho tarvitsee erityisen suojan, samoin jos liikut paljon merellä tai talvisin lumilla. Tämä voide on erityisen suojaava erikoisolosuhteisiin ja herkästi palavalle iholle. Voide kuivuu hetkessä iholla ja jättää mukavan pehmeän tunnun, eikä jää valkoiseksi.
Voh 20 e / 40 ml


SENSIBIO on punoittavan ja herkän ihon oma hoitolinja. Se perustuu myös Bioderman kehittämään omaan patentoituun ROSACTIV™ teknologiaan ja vaikuttaa suoraan verisuonten vahvuuteen supistaen niitä. D.A.F.™patentoitu yhdiste tukee ihon omaa suojamekanismia ja sen toimintaa vähentäen ihon herkistymistä ja reagointia. 
Sensibio vahvistaa ihon omaa suojamekanismia sekä sitoo kosteutta ja korjaa ja vahvistaa ihoa. Se myös rauhoittaa ärtynyttä ja reagoivaa ihoa. Sarjasta löytyy monia tuotteita punoittavalle iholle, puhdistukset, hoito- ja silmänympärysvoiteet.
Voh alkaen 14 e.


Oma vinkkini on, että kannattaa levittää aurinkovoide jo heti aamupesun jälkeen, niin sitten se on hoidettu eikä tarvitse muistella. Ja jos oleilee tuntikausia ulkona, on syytä levittää uusi kerros vähintään kaikkein arimpiin kohtiin kasvoilla. Nämä putkilot ovat sopivan littanoita ja kulkevat mukavasti myös mukana.

ARVONTA

Arvon täällä blogissa kommentoijien kesken 3 kpl punoittavan ihon aurinkovoidetta, Photoderm AR SPF 50+. Näin osallistut: kerro tunnetko Bioderman ja jos olet käyttänyt tuotteita, mikä on suosikkisi? Arvonta päättyy torstai-iltana 10.6. Lisään voittajan nimen tänne alle seuraavana päivänä, joten muista käydä katsomassa. Muista laittaa myös sähköpostiosoitteesi tai lähetä se minulle meilillä, ellet halua että se julkaistaan: sopusointuja@gmail.com, muuten en saa sinuun yhteyttä.

Ihanaista aurinkoviikkoa ja onnea arvontaan!

VOITTAJAT

Arpaonni suosi teitä kolmea onnekasta: hannele.lang@gmail.com, outi.krimou@outlook.com ja Pioniblogi (lähettäisitkö meiliosoitteen). Lämpimät onnittelut teille kaikille ja mukavia hetkiä auringossa 💛

Maarit


lauantai 29. toukokuuta 2021

Suosikkini luomumeikeistä

* PR-näytteitä
Kaukana ovat ne ajat, jolloin luomumeikit olivat paksuja, väreistä puuttui heleys, koska ei ollut saatavilla raikkaita luonnonpigmenttejä ja niiden levittäminen iholle tuntui nihkeältä. Tämän päivän luonnonkosmetiikkamerkkien valikoimista löytyy erinomaisia meikkejä, pysyviä, runsaspigmenttisiä ja pysyviä.  

Tässä on muutamia suosikkejani, jotka ovat jääneet omaan meikkipussiini.  


Baltialaisia kasviuutteita käyttävä luonnonkosmetiikkasarja Madarassa on myös meikkejä. Pääsin kokeilemaan niitä ensimmäistä kertaa tänä keväänä ja sieltähän löytyi heti muutama suosikki. 
Olen lukenut ja kuullut paljon kehuja Hyaluronic Anti-Pollution CityCC SPF15 -voiteesta ja aloitin kokeilun siitä.  CC eli colour correction on päivävoide, jossa on väripigmenttiä peittämässä hienovaraisesti punoittavia kohtia ja muuta ihon epätasaista väriä. Minulla on käytössä sävy Medium, ja se on hyvä yleispätevä väri. Jos iho tuntuu kovin kuivalta, laitan kosteusvoiteen alle, mutta usein tämäkin riittää. Tämä on mainio puolipilvisten päivien sävyttävä tuote, joka antaa kevyen aurinkosuojan. Voh vaihtelee noin 22-30 e välillä.

Toinen tuote, joka jäi meikkipussiin ja on ollut ahkerassa käytössä on The Concealer. (voh noin 20 e). Tämä nestemäinen peitevoide on sopivan ohutta silmien ulkonurkkien ja myös luomien punoituksen peittämiseen. Vaikka joskus tuntuu, että pitäisi peittää myös tummia silmänalusia, en laita niihin koskaan peitevoidetta, sillä se korostaa ryppyjä vaikka olisi minkälainen tuote - eli sinne vain kevyesti meikkivoidetta.

Madaran Skin Equal Soft Glow SPF15 (voh noin 30 e)meikkivoide on myös kulttituotteen maineessa, enkä ihmettele yhtään. Se on todella ohutta ja heleyttävää. Silti se tasoittaa hienovaraisesti ja jättää eläväisen pinnan. Meikkivoide sisältää ihoa täyteläistävää hyaluronihappoa, joka on 'luottoraaka-aineeni' myös ihonhoidon puolella. Aurinkosuoja tulee mineraalipiggmenteistä. Käytössäni on 40 Sand.
Erityismaininta myös kuvassa näkyvälle Velvet Wear huulipunalle, ihana roosahtava nudesävy, 31.

Jälleenmyyjät: luontaistuote- ja verkkokaupat, Jolie, Kicks, Sokos, Stockmann.
Boho Green Make-Up on ekologinen, eettinen ja edullinen luonnonkosmetiikkasarja Ranskasta. Laadukkaita, luonnonmukaisia kosmetiikkatuotteita, joissa yhdistyvät mielekkäät ja iloiset sävyt ja edulliset hinnat. Värikosmetiikan tuotteet ovat erittäin korkeapigmenttisiä ja kestäviä, joten ne soveltuvat erinomaisesti päivittäisen meikin lisäksi juhlameikkien tekoon. 
Kaikki tuotteet ovat luonnonmukaisia ja niissä on käytetty paljon luomuraaka-aineita. Osa tuotteista on vegaanisia. Tuotevalikoima koostuu silmämeikistä, huulimeikistä, meikkipohjista, puutereista ja poskipunista,kynsilakoistasekä siveltimistä.

Musta väri kuuluu omaan meikkipussiini itsestäänselvyytenä. Sekoitan puuterimaista mustaa luomiväriä esimerkiksi tummaan turkoosiin luomiväriin ja teen sillä rajaukset katsetta syventämään. Joskus teen rajaukset myös paksulla kajal-tyyppisellä jumbo-luomivärikynällä ja samalla kynällä piirrän ripsien tyveen, niiden alapuolelle rajauksen. Se häivyttää vaalean ihon näkyvistä ja terävöittää silmämeikkiä. Suorastaan rakastan noita pieniä käteviä rasioita, missä luomivärikin on.
Jumbo luomivärikynä voh 10,50 e.
Mattamusta luomiväri voh 9,90 e.


Jumbo huulimeikkikynän (voh 10,50 e) aivan ihastuttava pehmeä roosasävy 02 Vieux Rose on yksi parhaimmista ruusunvärisistä huulipunista.
Pyöreässä rasiassa oleva Compact Foundation, kiinteä mineraalimeikkipuuteri (voh 15,00 e), on voidemainen nimestään huolimatta. Eli se on käytännössä kiinteä meikkivoide, mutta käytän sitä itse peitevoiteen tavoin neutraloimaan nenän pielen punaisuutta ja poskipäiden couperosaa. 02 Beige Clair on hyvä neutraali sävy monelle ja itselle talviaikaan ja nyt kun iholla on hiukan väriä, 04 Beige Hale sulautuu huomaamattomasti ihooni. Tämä ei ole superpeittävä vaan luonnollinen, ja riittää jos peitettävää ei ole kovin paljoa.
Jälleenmyynti: ekoliikkeet, luontaistuotekaupat, lifestylemyymälät, kauneushoitolat sekä ekokampaamot.


Yksi saksalaisen luonnonkosmetiikan pioneeresta on 30 vuotta sitten perustettu Lavera. Kohtuuhintaisessa sarjassa on laajan ihonhoitovalikoiman lisäksi maskaroita, huulituotteita ja muutamia kasvomeikkejä. 

Luonnonkosmetiikka kuuluu kaikille, on sarjan perusajatus ja se näkyy myös hintatasossa.
Luonnollinen, ympäristöystävällinen ja kestävän kehityksen mukainen kauneudenhoito tulisi olla helppo valinta jokaiselle - näinhän sen pitääkin olla!


So Fresh Mineral Rouge Powder on hienojakoinen ja ihanasti kevyesti hohtava, aikuisemmallekin sopiva poskipuna. Oma suosikkini on kuvan alareunassa oleva 02 Plum Blossom - nimestään huolimatta se on hehkeä monille sopiva roosansävy. Voh 12,50

Sarjan huulipunassa, Beautiful Lips Colour Intense, löytyy monia pehmeitä sävyjä. Koska käytän vaaleita sävyjä, ihastuin väriin 46 Rosy Tulip. Vaikka se näyttää tosi vaalealta puikossa (kuvassa kolmas oikealta), se on kiva huulilla, koska on kuultava eikä lainkaan kalkkimaisen sävyinen kuten voisi kuvitella. Voh 10,50.

Lavera jälleenmyyjät kautta Suomen löytyvät täältä : http://lavera.fi/jalleenmyyjat/


Minkälaisia luomumeikkisuosikkeja sinulla on ja oletko kokeillut mitään näiltä sarjoilta?

Ihanaa viikonloppua,

Maaritsunnuntai 23. toukokuuta 2021

Päiviä mökillä

Ensimmäinen homma mökillä on aina kukkien laittaminen maljakkoon. Niihin kelpaa lähes mikä vaan, mikä kestää katkaistuna. Meillä ei ole kukkapenkissä kuin muutamia kevätkukkijoita, mutta erilaiset puun- ja pensaanoksat hoitavat asian hyvin. Pääasia on että vihertää.

Tämä on vasta neljäs kerta tänä keväänä, kun ollaan täällä. Ensimmäinen visiitti oli helmikuun alussa, toinen helmikuun lopussa, kolmas huhtikuun puolessa välissä ja nyt, kuukautta myöhemmin. Tulemme tänne vain ilmojen mukaan, emme värjöttelemään sateessa. Kova tuulikaan ei houkuttele, etenkään jos suunta ohjaa myräkän suoraan pihalle. Aurinko ja tuuli sen sijaan on hyvä yhdistelmä, sillä silloin mies pääsee Yyteriin leijasurffaamaan.

Mutta takaisin kukkiin - laitoin tänä vuonna ulkoruukkuihin vaaleita persikanvärisiä pelargonioita ja ahkerasti rönsyilevää vihreää, jonka nimeä en tiedä. Keittiön ikkunalla vuosia ollut pajukukkalaatikko hajosi lopullisesti, nyt siinä on tilapäinen ruukku- ja pulloasetelma. Hankin uuden laatikon seuraavalle kerralle ja siihen valkoista ja vihreää.


Ilmat ovat vaihdelleet kovasti, pääosin on ollut koleaa ja sadettakin tuli parina päivänä aamusta iltaan. Tänä aamuna oli juuri ja juuri nollan yläpuolella. Aurinko on myös paistanut ja tyynellä lämmittänyt ihanasti ja on tuntunut jopa hetkittäin kesältä. 
Kiuas, jossa on suuri kivimäärä, on osoittautunut nyt muutaman vuoden käytön jälkeen parhaimmaksi mitä meillä on koskaan ollut. Se lämpiää yhdellä reilulla pesällisellä, kivimäärä pitävää saunan kuumana pitkään ja löylyt ovat kosteanpehmeät.


Täällä lännessä kasvaa tyrniä kaikkialla rannoilla. Se leviää maanalaisia rönsyjä pitkin ja joudumme jonkin verran karsimaan sitä ettei se pääse villiintymään koko pihalle. Tyrnissä on jotain kaunista, se muistuttaa karuudessaan oliivipuuta, isoksi kasvatessaan. Mehuakin saadaan talveksi, jos tulee marjoja. 


Leivoin kauden ensimmäiset munkkirinkilät ja saimme hyvän ahvensaaliin verkolla. Osa grillattiin ja kahtena päivänä söimme ahvenpurilaiset - ehkä parhaat hampparit koskaan. Laitoin väliin paistettujen fileiden lisäksi wasabimajoneesia, tomaatti-korianterisalsaa, marinoitua punasipulia ja vihanneksia. Tätä tehdään jatkossakin!

Mukavaa sunnuntaita!

Maarit