keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Valkosipuli-parmesaanietanat - nostalgiaherkku vailla vertaa

Oletko sinä muistanut valkosipulietanoiden olemassaolon? Itse olin lähes unohtanut ne, vaikka ravintolassa olen syönyt niitä ties kuinka monta kertaa vuosien saatossa, jos listalta vain on löytynyt. Viime viikolla keittiön kaappeja järkätessäni törmäsin etanalautasiin ja se saikin veden herahtamaan kielelle - niinpä meillä syötiin perjantai-iltana tätä nostalgiaherkkua.

Etanat myydään 200 g säilykepurkissa ja niitä on noin tusina, usein pari ylikin eli juuri sopiva kahden hengen annokseksi. Etanat ovat myös melko isoja köriläitä, joten saksin ne yleensä pienemmiksi - niitä on mukavampi mutustellakin palasina :) Joskus olen tehnnyt vastaavia savustetuista säilykesimpukoistakin ja nekin ovat herkullisia jos etanat eivät maistu.

Ohjeeseen tulee etanoiden lisäksi vain oliiviöljyä, lehtipersiljaa, valkosipulia ja parmesaania. Öljyä kannattaa lisätä sen verran, että sitä riittää myös leivän dippaamiseen. Tämäkin valmistuu nopeasti ja on ihanaa syötävää iltamyöhäisellä. Meidän perjantai-iltaan kuului lasit viiniä, etanat ja Vain Elämää. Ehkäpä tässä on herkku tulevalle viikonlopulle...





VALKOSIPULI-PARMESAANIETANAT (L) - resepti kahdelle

purkki etanoita (noin 200 g säilyke)
valkosipulia maun mukaan
lehtipersiljaa noin 1 dl
oliiviöljyä noin 1/2 dl 
parmesaania
suolaa, mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Valuta neste etanoista ja pilko ne pienemmiksi, laita etanalautasille.
2. Saksi lehtipersilja ja ripottele etanoiden päälle.
3. Lisää suolaa ja mustapippuria sekä pilkottua valkosipulia, ja raastettua parmesaania reilusti.
4. Lopuksi öljyä päälle niin että sitä saa mennä vähän lautasellekin - siitä tulee maukasta dippiä leivälle.
5. Laita lautaset uunipellin päälle ja uunin yläosaan paistumaan noin 5-10 minuutiksi. Ne ovat valmiita heti kun öljy alkaa tirisemään ja juusto saa kullankeltaista väriä. Muista vahtia etteivät ne pala.

Tarjoa lämpiminä maalaisleivän tai patongin kanssa.

Mitä mieltä sinä olet etanoista - inhoatko vai rakastatko? Vai oletko maistanut niitä koskaan?

Maarit




keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Pimeä syksy - tummaa silmiin ja kirkastut!

[ Tuotteet PR-näytteitä ] 
Maskiaikana huulten meikkaaminen on jäänyt vähemmälle, korkeintaan sipaisen hoitavaa, kevyen värin antavaa huulikiiltoa tai neutraalia kosteuttavaa huulipunaa estämään huulten kuivumista. Sen sijaan olen kokenut silmämeikin entistä tärkeämmäksi, mielialani piristäjäksi. 
 
Silmämeikissä ei tarvita välttämättä valoa ja varjostusta, tummaa ja vaaleaa - yksi väri riittää ihan perusmeikkiin, jonka teen itsekin päivittäin. Yhden sävyn meikki on nopea ja kun väri valitaan oikein, se on mitä mainioin ilmeen kohottaja.  


Keräsin tähän kirjoitukseen syksyn uutuuksista edullisia ja hyviä luomivärejä ja ideoita. Ihan lopussa on parin minuutin luomivärivideoni, jonka lyhyt versio oli pari päivää sitten Instagramissa. Näytän siinä miten laskeutuneen luomen saa meikattua nopeasti piiloon yhdellä värillä.

Parhaat aikuisen luomivärisävyt ovat luumunsävyisiä, roosanruskeita, tummaa nudea, lämmintä poltettua oranssia. Ne auttavat häivyttämään loistavasti laskeutunutta luomea, mutta uppoutuvat silti ihon omaan sävyyn mainiosti eli ei tule liian meikatun näköistä. Tätä samaa efektiä eivät saa aikaiseksi vaaleansiniset tai hyvin vaalean beiget värit. Värin pitää olla sen verran tumma, että se saa aikaiseksi varjon luomella - se häivyttää roikkuvan luomen.

Tietenkin tumma rajaus antaa lisäsyvyyttä katseeseen ja esimerkiksi todella tumma luumu ja tumma sininen luomiväri mustan lisäksi ovat erinomaiset värit rajausten tekoon. Mutta nyt keskityn vain yhden sävyn luomiväriajatukseen.


Oriflamen the One* -pitkäkestoiset luomivärit ovat syksyn uutuuksia. Laatu on runsaspigmenttinen ja pehmeä ja sitä voi käyttää kuivana tai pienen vesitipan kanssa kosteana myös rajausten tekoon. Valikoimasta löytyy hyviä keskitummia käyttövärejä, kuten nuo mitkä itse valitsin palettiini. Luomivärit myydään irtonappeina ja niihin voi hankkia joko kahden tai kuuden sävyn rasian. Napit (myös poskipuna) kiinnittyvät magneetilla, joten ne on helppo vaihtaa. Tämä on mielestäni mainio asia, koska voit valita omaan palettiisi juuri ne värit mitä eniten käytät.
Kuuden värin rasiassa on omat suosikkini; vasemmalta: Denim blue matte, Smokey plum shimmer, Honey blush shimmer, Dim burgundy matte, Fudge brown matte ja Base nude matte.

Luomivärinappi n. 8 e 
6 värin rasia n. 15 e
2 värin rasia n. 8 e
(Oriflame verkkokauppa)

Isadora on lanseerannut syksyllä yksittäispakatut solo-luomivärit Single Power Eyeshadow.* Kevyessä ja samettimaisen pehmeässä luomivärissä on kolmea erilaista lopputulosta, matta, helmiäinen ja metallinhohtoinen. Poimin sieltä muutaman loistosävyn helppoon silmämeikkiin. 
Ja jos tästä valikoimasta pitäisi valita vain yksi, se olisi 02 Mocha Bisque (kuvassa vasemmanpuoleinen). Se on täydellinen neutraali nude mattasävy, joka koko luomelle laitettaessa antaa huolitellun ja luonnollisen ilmeen.
Nyt niin suositut lämpimät oranssinsävyt (06 Peach pearl ja 03 Brick wall) löytyvät myös valikoimasta ja upea todella tumma luumusävy mattana, 04 Black plum.

Voh 13,90 e (Stockmann, Sokos, Emotion ja Kicks)

Max Factorin uudessa neljän sävyn Colour X-pert Palette* -luomiväripaletissa on neljä eri värikomboa ja niistä löytyy mattaa ja metallinhohdetta, lämpimiä ja viileitä värejä. Koostumus on mielenkiintoinen, se tuntuu ensin puuterimaiselta mutta muuttuu voidemaiseksi luomella. Valmis paletti on kätevä, sillä siinä on valmiiksi mietityt toisiinsa sopivat väriyhdistelmät, sekä tummaa että vaaleaa.

Voh 14,90 (Sokos, Stockmann, Kicks, verkkokaupat)


Peittävämpi kuin huulikiilto, mutta kuultavampi kuin huulipuna on Lumenen uusi nestemäinen huuliväri Luminous Moisture Lip Color*. Kauravoi sekä karpalon ja puolukan siemenöljy huolehtivat talvihuulten pehmeydestä. Hurmaava ja meille pohjoismaisille sopiva väriskaala sisältää 8 herkullista sävyä.

Voh n 11,90 (marketit, tavaratalot, Kicks ja verkkokaupat)



Pahoittelen videon huonoa laatua, sillä harjoittelen vasta sen pienentämistä blogitarkoitukseen <3
Siitä kuitenkin näkee miten mediumtumma sävy kohottaa luomea ja kuinka nopeaa sen levitys on. Jos en syystä tai toisesta ehdi tai jaksa meikata kummemmin, saatan laittaa pelkästään tummaa luomiväriä eikä yhtään mascaraa, niin tärkeä rooli sillä on.

Onko sinulla luomiväri vakikäytössä? Jos et käytä, johtuuko kiireestä vai siitä että koet ettet osaa - vai onko värin valinta vaikea asia? 

* tuote saatu

Maarit




lauantai 14. marraskuuta 2020

Sitruunapasta & valkosipuliset jättikatkaravunpyrstöt

Hyvän ruoan tuntee siitä, että suuhun jää hurmaavien mausteiden jälkeensä jättämä hyvänolontunne. En nyt osaa sitä paremminkaan ilmaista. Mutta jos ajatellaan päinvastoin - olet syönyt jotain, mikä ei jättänyt suuhusi mitään tuntumaa ja ainoa mikä kertoo ruokailustasi, on vain täysi vatsa.

Hyvän ruoan pitää jättää jälkeensä mausteiden kirjoa. Ja tämä ruoka jättää. Hivenen sitruunan kirpakkuutta ja reilusti enemmän vastustamatonta valkosipulia. Tässä on herkullinen ohje, joka valmistuu nopeasti vaikkapa kruunaamaan arki-illan nopeasti valmistuvana. Nyt pimeiden iltojen koittaessa tarvitsemme kaiken mahdollisen avun helpottamaan marraskuusta selviämisestä. Olen huomannut, että mietin itse pimeyden tultua normaalia enemmän ruokaa ja etsin uusia maukkaita reseptejä.

Yksinkertainen sitruunapasta ja nopeasti pannulla paistetut jättikatkaravunpyrstöt ovat arjen juhlaruokaa. Maku on niin ihana, ettei voi käsittää miten nopeasti se syntyi!

 

Sillä aikaa kun pasta kiehuu, paistat katkaravut ja nostelet ne valmiin pastan päälle. Maustoin ja koristelin tämän lehtipersiljalla, mutta meillä käytetään paljon myös seesamiöljyssä paahdettua lehtikaalisilppua kaikenlaisten ruokin maustamiseen ja se sopii tähänkin päälle.
Valkosipulia on paljon, hyvin paljon koska sen pitää maistua ja tuoksua kunnolla. Se kannattaa lisätä pannulla vasta siinä vaiheessa, kun ravut ovat jo kypsiä ja koko seosta paistetaan vielä hetki keskilämmöllä niin, että valkosipulit antavat makua myös öljyyn ja rapuihin, ja syntyy herkullista 'purua'.
Itse pasta vain keitetään ja se maustetaan öljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla - yksinkertaista.

SITRUUNAPASTA & JÄTTIKATKARAVUNPYRSTÖT VALKOSIPULISSA (2 annosta)

pastaa (meillä n 200 g)
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
parmesaanilastuja (palasta)
lehtipersiljaa

RAVUT

pussillinen ravunpyrstöjä, noin 200 g
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
öljyä paistamiseen

1. Keitä pasta ohjeen mukaan, valuta, mutta jätä tilkka keitinvettä.
2. Paista pastan kiehuessa ravut nopeasti öljyssä. Lisää veitsellä pilkottu valkosipuli, suola ja pippuri kun ravut ovat muuttaneet väriä rusehtaviksi. 
3. Lisää pastan sekaan öljy, pippuri ja sitruunamehu ja lehtipersilja ja sekoita. Lisää ravut lautasella annosten päälle. Lisää vielä lehtipersiljaa sekä parmesaania, ja ehkä vielä mustapippuria.

Me tehtiin tätä viime viikolla ja mies sanoi, että tuntuu ihan viikonlopulta, kun on näin hyvää ruokaa.

Mikä on teidän suosikkipastanne? Miten sinä koet, jaksatko kokata enemmän näin syksyisin vai lamaannutko niin ettei mikään kiinnosta?

Maarit