tiistai 9. maaliskuuta 2021

Rakkaani keittiössä - sitruuna

Olen jo pitkään meinannut kirjoittaa siitä, mitä keittiöstäni tai jääkaapistani pitää aina löytyä. Koen itse nämä 'keittiön vakiovaruste' -aiheiset jutut aina tavattoman kiinnostaviksi. On hauskaa lukea mitä ihmiset pitävät niin tärkeinä, että niitä on aina oltava varalla. On eri asia miettiä sitä, mitä olisi hyvä olla kaapissa aina, niin että saisi taiottua ruokaa nopeasti. Tarkoitan nyt sellaista, mikä on suorastaan välttämättömyys. Mitä käytän yksittäisenä ruoka-aineena eniten ruoanlaitossa, makua tuomaan ja maustamiseen.


Sehän on sitruuna!

Rakkauteni - kirpakka ja kaunis sitruuna. Sitruuna tuoksuu hyvältä ja se antaa ihanasti hapokkuutta moniin ruokiin. Mehu ja raastettu kuori antavat erilaiset säväykset ja molemmille on paikkansa. Sitruunainen ja raikas tuoksumaailma on muutenkin makuuni, olipa kyseessä pyykkietikka tai hajuvesi. Sitruunantuoksu viestittää puhtaudesta ja raikkaudesta, ja käytetäänhän sitä monilla tavoilla myös siivouksessa ja tahrojen poistamisessa.

Miten ja mihin käytän sitruunaa ruoanlaitossa?

Teen nopean salaattikastikkeen sitruunasta, rypsiöljystä, mustapippurista ja hunajasta - tämä kastike sopii kaikille vihanneksille. Blogissa on ollut tämäkin valkosipulilla maustettu sitruskastike, mihin lisätään lautasella vielä parmesaanilastuja - kannattaa kokeilla, sillä pienellä lisäyksellä syntyi jälleen ihan uusi maku.

Lorautan sitruunamehua valmiiseen kermaiseen kalakeittoon neutraloimaan liian 'rasvaisen' tuntuman. Samasta syystä se sopii mainiosti myös uunilohen pariksi.

Tonnikalapiirakka 

Edit: tonnikalapiirakkaa on kyselty, ja sehän löytyi myös blogistani viime syksyn ulkobrunssin kattauksesta. Tässä on linkki reseptiin: Tonnikalapiirakka brunssipöydässä.


Täällä blogissa oli pari vuotta sitten Kikhernesalaatin resepti, johon tulee sitruunanmehusta, dijon-sinapista ja mausteista kastike ja lisäksi vielä yrtti-sitruunankuoriseos. Nämä molemmat ovat taivaallisen ihania ja niitä voi laittaa myös tietenkin ihan perussalaatin päälle. Teen seosta ja kastiketta usein reilun annoksen, jota sitten käytän muutamana päivänä. 

Sitruuna, kuten monet yrtitkin, korvaa myös suolan, joten se on myös terveellinen vaihtoehto esimerkiksi korkeasta kolesterolista kärsiville. 

Tänä keväänä olen tehnyt vesipohjaan vihersmoothieita lehtikaalista, avocadosta, omenasta, pinaatista, porkkanasta, kurkusta ja mitä muuta sattuu olemaankaan. Loraus etikkaa sekä sitruunamehua ja hunajaa nostaa juoman maut esiin. 

Leivoin viime viikolla mökillä appelsiini-öljykakun, johon lisäsin pari ruokalusikkaa sitruunaa. Se ei vienyt appelsiinilta makua, vaan raikasti kivasti makuyhdistelmää. Näitä kakkuja löytyy googlaamalla vaikka kuinka.

Sitruunapasta

Sitruunapasta on niin yksinkertainen ja helppo valmistaa ja erinomainen lisuke esimerkiksi kanan tai kalan kylkeen. 

Olemme grillanneet kalaa kotona terassilla myös talviaikana ja teen usein sitruuna-valkosipuliöljyn, joka lisätään valmiin kalan päälle. Joskus lisään myös yrttejä, jos sattuu olemaan.

Haukisuikaleita

Sitruunamajoneesi on maukas dippi tai kastike grillausaikana kalalle tai äyriäisille. Muistan kun Espanjan-reissuillamme grillasimme meheviä jättirapuja - niille tehtiin usein kaupan valmiista majoneesista sitrusversio lisäämällä sitruunankuorta ja -mehua. Kaipaan niin niitä molempia- Espanjaa ja rapuja!

Joseph Joseph sitruspuserrin

En haali keittiöön kaiken maailman välineitä, mutta tämä vuosia sitten reissusta tuotu Joseph Joseph sitruspuserrin on käytössä tiuhaan.  Sille riittää päivittäin vain huuhtelu lämpimällä vedellä ja se on aina käyttövalmiina kuivauskaapissa. 

Sitruuna ja muut sitrushedelmät ovat kauniita ruokien tai kattauksen loppukoristeluunkin. Ne tuovat väriä, jos ruoka on muuten liian olmin väristä.

Onko sinulla jokin ruokasuosikki, maustesuosikki tai muu, minkä nimiin vannot?

Maarit

17 kommenttia:

  1. Spontaani ajatukseni oli, että ei minulla ole mitään. Vähän aikaa mietityttyäni, kävin jopa jää- ja ruokakaapilla, tajusin että se on myös sitruuna. Juon joka päivä inkivääri-sitruunavettä, sitruunaa kuluu erilaisiin ruokiin, salaatteihin, leivontaan jne. Eli ei päivää ilman sitruunaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaanpa me happamia! Pitääkin tehdä tuota juomaa taas pitkästä aikaa, kun on aineksiakin aina saatavilla, nimittäin myös inkivääriä on aina iso juurakko!

      Poista
  2. Mausteet on tärkeitä meille ruoanlaitossa. Jos pitäisi jokin ruokajuttu valita niin valkkaisin ehkä kananmunan :) Sopii suolaisiin ja makeisiin syötäviin ja menee sellaisenaankin ja on täyttävää.
    Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Jos en keksi mitä söisin lounaaksi (sen ikuisen voileivän sijaan) niin paistan kananmunan tai teen pienen pikamunakkaan. Niitä on myös aina kaapissa - tulee suorastaan hätä jos kananmunat on loppu, koska silloin yleensä iskee joku leipomisinpiskin :D
      Ihanaa sunnuntaita Outi <3

      Poista
  3. Dear Maarit, with the lemon I am completely with you. I love lemon very much as a spice. My favorite is salted lemon, as I have a soft spot for Levant cuisine, especially for Israeli dishes.
    best regards
    Sigrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Sigrid - you said it! I have not remembered salted lemons for years. Middle East and Moroccan kitchen is my favourite too, and with all lovely spices salted lemon is a must.
      I wish you a relaxed Sunday mood,
      Maarit

      Poista
  4. Sitruuna on niin ihana, että voisin kylpeä sitruunan tuoksussa. Sitruuna on myös fantastinen ruoassa ja salaattikastikkeiss ja yksi lempi jälkkäri on sitruunamarenkipiirakka.

    Mutta nyt kiinnostaa tuon tonnikalapiirakan ohje, olisiko sitä mahdollista saada?

    Sydämellistä loppuviikkoa Maarit. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kosmetiikassa yleensäkin sitruunan ja sitruunanruohon tuoksu on niin ihana! Mun pitää kaivella kätköjä millä ihmeellä tuon tein, kun säveltelen niin paljon - mutta niitä on netissä kyllä vaikka kuinka.... Käytin valmispohjaa ja mausteena ainakin rapsakkaa suippopaprikaa ja tilliä... Jos yhtään auttaa :)
      Ihanaa sunnuntaita Tiia <3

      Poista
    2. Hei, sehän on ollutkin jo täällä!

      https://www.sopusointuja.fi/2020/10/syksyinen-brunssi-ulkona-ihania.html

      Poista
  5. Katselin ympärilleni ja mietin, mutta minulla ei ole mitään noin isoa suosikkia keittiössäni. Tomaatti taitaa olla jonkinlainen suosikki. Ja sitruunaa taidan käyttää liian vähän, kun tämän kivan sitruunapostauksesi luin. Veteen siivutan sitruunaa aika usein.
    Ja minäkin toivon tuota tonnikalapiirakan ohjetta.
    Ihanaa viikonloppua Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti on todella monipuolinen, etenkin silloin kun ne ovat makeita. Nyt kotimaset niin kalliita ilman mitään makua. Vinkki sinulle Tuula tomaateista: meillä on aina Lidlistä ostettuja terttutomaatteja, joita myydään rasiassa. Ne on isompia kuin kirsikkatomaatit ja aina todella makeita. Laitan vielä sinullekin ohjeen, sillä en muistanut itsekään, että se oli jo blogissa...
      Mukavaa sunnuntaita Turun suuntaan <3

      https://www.sopusointuja.fi/2020/10/syksyinen-brunssi-ulkona-ihania.html

      Poista
  6. Oijoi mitä kuvia ♥ Sitruuna on monesti mullakin keittiössä käytössä, toinen on yrtit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan! Kun on tottunut tuoreisiin yrtteihin, kuivatut eivät enää riitäkään. Mulla on vain haasteita saada niitä kestämään, tuntuu että ne nahistuvat - etenkin basilika - silmissä... Mukavaa sunnuntaita Maikku <3

      Poista
  7. Jos jälkikasvulta kysyttäisiin niin he sanoisivat: Kapris. Heidän mielestään lisään sitä melkein mihin vaan ruokalajiin. Totta ainakin osittain eli niitä on oltava aina kotona. Kaurariisi on toinen, josta pidämme ja se kätevyydessään on ratkaissut monta kiperää 'nälkäkiukkutulossa' tilannetta. Kauranäkkäri on tärkeä, minkä huomasin nyt, kun varasto unohtui täydentää kauppareissulla. Mausteista rosepippuri on lemppari. Sitruuna on monesti jäänyt kovettumaan pesäpalloksi. Sinun keittiökuvasi ovat herkullisia kuten varmasti aterianne. Olet taitava monipuolisesti! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa jännää, että kapris. Meillä käy niin että ne jää syömättä ja olen joutunut laittamaan poiskin vanhentuneina. Olen kuullut tuosta kaurariisistä monelta kaverilta, mutta on jäänyt ostamatta; sitä kyllä voisi kokeilla! Rosepippuri on mielenkiintoinen, kun itse rakastan sitä ja sen aromaattisuutta ja poika taas sanoo, että tulee 'yrjöt' kun se on niin kamalaa, hih. Onneksi on vaihtoehtoja!
      Mukavaa viikonloppua Tuija!

      Poista
  8. Sitruuna on niin herkullista, niitä meilläkin on aina.

    VastaaPoista